hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Luther, aki hitből élt
Itthon is bemutatják a reformátor életéről készült filmet

2005. 01. 24.
Luther Márton istenhite végleg megváltoztatta a világot. Ezt a tényt, azaz Luther munkásságának elementáris erejét és történelmi súlyát valószínűleg csak azok a történészek vagy teológusok érzékelik egészen pontosan, akik hivataluknál fogva hétköznapi természetességgel kezelik és ismerik a 16. századi Európa társadalmi és vallási állapotát – a pápa és a császár alatt zavaros egységet alkotó középkort, a rendi társadalmat, a parasztságot kegyetlenül kizsákmányoló világi és egyházi területek birtokosainak, az érsekeknek, fejedelmeknek, grófoknak hatalmi harcait, a túlvilági ítélettel, a purgatórium kínjaival megfélemlített néptömegek szellemi-lelki nyomorát.



Joseph Fiennes Luther szerepében. A rettenthetetlen prédikátor Fotó: Reuters

A január 27-étől a hazai mozikba kerülő Luther cím? film azonban – m?fajilag talán történelmi drámának mondhatnánk – mindenki számára kézzelfoghatóvá és érzékelhetővé teszi, mekkora erővel rázták meg a világot a kis német szerzetes saját, belső gyötrelmek árán elért felismerései: vagyis hogy az üdvösség, az örök élet nem vásárolható meg pénzen, sem cselekedetek által – egyedül a názáreti Jézus Krisztus személyébe vetett hit által történik a megigazulás.

Cikkünkben azt vizsgáljuk – terjedelmi okok miatt a teljesség igénye nélkül –, miben hozott forradalmi változást Luther, és miért igaz az, hogy megjelenése földrengésként rázta meg a nyugati világot.

Az igazi teológia

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!