hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Válsághangulat a Vatikánban
Ratzinger bíboros szövetségeseket keres

2004. 11. 29.
A hetvenhét éves Joseph Ratzinger bíboros személyében a múlt hétvégén a pápai trón egyik legesélyesebbnek tartott várományosa intézett támadást az elvilágiasodott Európa ellen. A Hittani Kongregáció prefektusa a La Repubblica cím? olasz napilap hasábjain a kontinensen a keresztény kultúra rovására eluralkodott "agresszív és időnként egyenesen intoleráns szekularizmus" miatt fejezte ki aggodalmát. A nyilatkozat nyomán kialakult viták viszont rámutatnak, mennyire megosztott az egyház a "válságkezelés" mikéntjében. 



Joseph Ratzinger német bíboros a Vatikánban. Figyelmeztető szavak Fotó: Reuters

"Bizony csata zajlik, amelyben meg kell védenünk a vallás szabadságát egy olyan erőszakos ideológiától, amely a józan ítélőképesség egyedüli szószólójaként lép fel" – intézett "behívót" a bajor származású Ratzinger bíboros egyháza hívőihez, figyelmeztetve: az "erőszakos szekularizmus" földalatti mozgalommá akarja tenni a kereszténységet. "Svédországban egy hónapos börtönbüntetésre ítélték azt a lelkipásztort, aki egy szentírásbeli szakasz alapján a
homoszexualitásról prédikált – emlékeztetett az olasz lapnak adott interjújában Ratzinger, aki Európát a demográfiai és szellemi válság szorításában látja. – A társadalmunk átalakulóban van: a leromlott születési arányok és a bevándorlás átformálják Európa etnikai térképét, a kultúránk pedig keresztény kultúrából kezd az agresszív szekularizmus kultúrájává formálódni. A laicizmus többé már nem a semlegességet jelenti, hanem olyan új ideológiát, amely a politika révén rákényszeríti magát a közéletre, és nem hagy teret a keresztény látásmódnak. Isten a társadalom peremére került: a politikai és gazdasági életben majdhogynem illetlenség Istenről beszélni, mintha ez támadást jelentene a nem hívők szabadsága ellen. Az így megcsonkított kereszténység pedig egyre inkább kizárólagosan a magánszférába szorul vissza." A bíboros – aki doktrinális kérdésekben a pápa főtanácsadója, és az egyházfő után a második legnagyobb befolyással rendelkező vatikáni személyiség – ugyanakkor kifejezte meggyőződését, hogy "bár a templomok kiürülnek és sokan már nem képesek hinni, a hit nem halt meg, és képes erkölcsi és kulturális erőt adni a földrésznek – jóllehet az egyház jövője sokkal inkább más kontinensekhez fog kötődni, mintsem Európához." Az iszlámmal kapcsolatban a bíboros beismerte: "Kihívást jelent számunkra a muzulmánok Istenbe vetett szilárd hite, továbbá erkölcsi örökségük és egyes normák tiszteletben tartása, amelyek mind azt mutatják, hogy a hitnek szüksége van közös kifejezési formákra. Mi, keresztények, ezt már némileg elveszítettük."

"Ratzinger talán az egyetlen élő ember, akiről elmondható, hogy katolikusabb még magánál a pápánál is" – véli a brit The Daily Telegraph, amely a befolyásos bíboros nyilatkozatát a vatikáni konszenzust hitelesen tükröző "kiáltványként" értékeli. A konzervatív lap emellett figyelmezteti a bajor klerikus ellenfeleit, akik "a bigott főinkvizítor karikatúráját rajzolják meg róla", hogy a korábban a legesélyesebb "királycsinálónak" tartott bíboros pillanatnyilag a legesélyesebb befutónak számít a leendő pápajelöltek közül: "Ő azon kevés lehetséges utódok egyike, akik intellektuálisan egy lapon említhetők a gyengélkedő egyházfővel, a közvéleményben róla kialakult »őskonzervatív« összképpel ellentétben pedig nagy őszinteséggel és nyíltsággal vállal fel vitákat még a legrázósabb kérdésekben is." A latolgatók azt is tudni vélik: a hosszú pápaságokat általában "rövid lejáratú", "időközi" pontifikátusok szokták felváltani, ezért a közeli konklávéról előrehaladott kora miatt is Ratzinger kerülhet ki győztesen.

Ámde bárki vegye is át II. János Pál pásztorbotját, nem számíthat kényelmes állásra. A kontinens politikai és erkölcsi állapota Rómából nézve olyannyira lesújtó képet nyújt, hogy egy hónapja, a közszférában is felvállalt katolicizmusa miatt megbuktatott Rocco Buttiglione biztosjelölt esete kapcsán Renato Raffaele Martino bíboros érsek "újfajta inkvizícióval" és "katolicizmusellenességgel" vádolt meg "nagyhatalmú kulturális, gazdasági és politikai lobbikat", amiért azok megpróbálják elhallgattatni a pápát és a katolikus egyházat Európa jóléti országaiban
(Vatikáni vádak. Hetek, 2004. október 22.). Buttiglione visszadobása és a Ratzinger által felidézett svéd pásztor bebörtönzésén túlmenően a vatikáni tisztviselők számos más bizonyítékot is számon tartanak a "laicista agresszióra". Az ilyen esetek között vannak "örökzöldek", mint az uniós alkotmány szövegéből a keresztény gyökerekre való utalás elhagyása, amit maga II. János Pál is többször elpanaszolt; de akadnak újabbak is, ilyen az embriókkal való kísérletek lehetővé tételéről és a "nem megfelelő" megtermékenyített petesejtek megsemmisítéséről Olaszországban hamarosan tartandó népszavazás; valamint Spanyolországban a Zapatero nevével fémjelzett laicista "revolución", amely várhatóan a válási, az embrió-, az abortusz-, a meleg- és az eutanáziaügyekre mind kihatással lesz. 

Variációk egy témára

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!