hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Keresztelő János barlangjára bukkantak
Újabb bibliai vonatkozású felfedezés Izraelben

2004. 08. 22.
Egy feltételezhetően Keresztelő János által is használt barlang felfedezését jelentették be hétfőn brit és amerikai régészek. A kutatók a Haarec cím? izraeli lap beszámolója szerint Júdea dombjai között, a Cuba nev? kibucban akadtak rá az eddigi legrégebbi, keresztelésre használt helyszínre. A három év alatt kiásott 26 méter hosszú, 4 méter széles és 5 méter magas barlangban nagy mennyiség? víz tárolására alkalmas ciszternákat találtak, amelyek alkalmasak lehettek a bemerítésre. A barlang feltárói szerint a helyszín kapcsot képez a hagyományos zsidó megtisztulási fürdés és a keresztény bemerítés között. A barlang falán ugyanis a bizánci korszakból származó, Keresztelő János történetére utaló rajzokat találtak, melyek közül az egyik őt magát mutatja állati bőr viseletben, egy másik pedig a kivégzését ábrázolja.



A barlang bejárata a júdeai pusztában. János keresztelhetett itt 

Simon Gibson, az ásatást vezető régész szerint a felfedezett helyszínt i.e. 800 és 500 között alakították úgy, hogy a hagyományos zsidó rituális fürdésre alkalmas legyen. E felfedezésnek – amelyet a Weizmann Intézet és a Geológiai Intézet is megerősített – megfelelően a helyszínt Júda királyainak uralkodásától egészen a Templom lerombolásáig eltelt időszakban már használták a rituális fürdésekhez.

Hasonlóan izgalmas a régészeknek az a felfedezése, amely egy másik – nem zsidó – bemerítési rituáléra utal. Ezt a vallási szertartást, vagyis a keresztelést a régészek szerint az első században kezdték el a barlangban gyakorolni. A megkeresztelkedni szándékozó személyek 28 lépcsőfokon juthattak a keresztelőmedencébe, előbb azonban lábukat egy nagy lábnyomba helyezhették a lépcsősor alján.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!