hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy nyíltszívű sikerember
T. D. Jakes Amerika legjobb prédikátora

2001. 12. 16.
Keményen dolgozik, kitartása és vállalkozó szelleme tiszteletet ébreszt. Tízezreket vonzanak őszinte és merész prédikációi, melyekben korábban tabutémának számító kérdéseket feszeget. A Time magazin újságírója félelmet nem ismerő nyitottságát dicsérte, miközben a második Billy Graham vonásait kereste benne. A Charisma magazin szerkesztője különleges elhívásáról beszél. Ő T. D. Jakes, Amerika ma egyik legsikeresebb keresztény prédikátora, a dallasi Potter\'s House evangéliumi gyülekezet vezetője. 



T. D. Jakes a Time felvételén. Nincs ellentétben a gazdagság és a könyörület

T. D. Jakes, vagy egyszerűen csak T. D. ma több területen is a legsikeresebbek közé tartozik. 26 ezres megagyülekezete élén olyan témákról beszél rendszeresen, amelyeket az ember legszívesebben elrejtene: fizikai és szexuális bántalmazás, a büntetett előélet szégyene és házasságon belüli erőszak. Mindezt szinte példa nélküli nyíltsággal teszi. Talán éppen ezért van olyan nagy hatással a hallgatóira: "Az emberi gyengeség és szükség lényegét ragadja meg, és aztán olyan erővel hirdeti Krisztust mint az egyetlen választ minderre, hogy az emberek felállva kiáltanak Jézushoz" – jegyzi meg a Charisma cím? amerikai keresztény magazin szerkesztője, Lee Grady, aki Jakes "titkát" egyszerűen magyarázza: "Olyan emberről van itt szó, akin kenet van. Jakes tudja magáról, hogy különleges feladata van."



A hit polihisztora 



A hit "legcsodálatosabb polihisztora", ahogy a Time magazin nevezte, avagy Thomas Dexter Jakes negyvennégy évvel ezelőtt született a nyugat-virginiai Charleston városában. Apja sikeres takarító vállalkozást vezetett – volt hát honnan örökölnie a vállalkozó szellemet egy olyan időszakban, amikor az egyáltalán nem volt általános az amerikai feketék között. A család aktív templomlátogató volt, és a kis Jakes már gyerekként hosszas prédikációkat tartott elképzelt közönségének, amivel az iskolában kiérdemelte a "Bible Boy" becenevet. 

Tizenhét évesen kezdte az egyházi szolgálatot "részmunkaidős prédikátorként", miközben egy ideig pszichológiát tanult. Miután feleségül vette Serita Jamisont, és megszülettek ikerfiaik, megszűnt addigi munkahelye. "Elbocsátottak, és egyik pillanatról a másikra semmi jövedelmünk nem volt. Hirtelen egy nyomasztó sivatagba kerültünk" – vallja Jakes ezekről az időkről. Akkoriban abból éltek, hogy árkokat ásott gázvezetékek számára, és nagyszabású istentiszteleteken prédikált, hogy kiegészítse szűkös jövedelmét. "A nehéz idők kiegyensúlyozottá tettek" – értékeli a szűkös éveket a prédikátor. 

A siker azonban nem jött kockázat és befektetés nélkül. Apja hosszas betegsége, majd halála és saját élete nyomorúságai érzékennyé tették mások szenvedése iránt is, megtermékenyítve egyházi szolgálatát. Különösen a nők helyzete és szenvedései keltették fel érdeklődését, amelynek eredményeként 1993-ban megjelentette a válás, szexuális visszaélések, depresszió és diszkrimináció kérdéseivel foglalkozó könyvét. Az "Aszszony, szabad vagy" cím? kötet kezdetben "ijesztő befektetésnek tűnt, mivel az utolsó centünket is bele kellett adnunk… az ötezer példány megjelentetése nullára apasztotta a bankszámlánkat, viszont két hét alatt elfogyott az összes példány" – meséli Jakes. Ami ezután következett, arról valószínűleg még csak álmodni sem mert senki: az eladott példányok száma meg sem állt 1,25 millióig, és egy csapásra ismertté és elismertté tette szerzőjét, nem beszélve a belőle származó anyagi haszonról. A könyv sikere tévéműsorokat és konferenciákat inspirált. 

A prédikátori tevékenység nem kevésbé sikeres területe T. D. Jakes munkájának. Első gyülekezete tíz hívővel indult el a nyugat-virginiai Montgomeryben. Inspiráló erejű, friss szellem? üzeneteinek híre szájról szájra járt, és a faji határokat átlépve egyre nagyobb tömegeket vonzott. 1995-ben a Jakes család Dallasba költözött, és megalapították a Potter\'s House (A Fazekas Háza) gyülekezetet, amelynek neve szimbolikusan arra utal, hogy éppen úgy gyógyítják itt a lelkeket, ahogyan a fazekas az edényeket formálja és javítja. Első istentisztelete kétezer érdeklődőt vonzott. Két év sem kellett azonban, hogy a gyülekezet az egész országban ismertté váljon. A siker és elismertség a létszámban is megmutatkozik: ma mintegy 26 ezer tagja van. 

Jakes konferenciáit és tévés szolgálatát az 1994-ben létrehozott T. D. Jakes Ministries elnevezés? nonprofit szolgálat szervezi. Népszer? műsorát hetente négyszer sugározza az amerikai Black Entertainment Television és a TBN, Amerika egyik legjelentősebb keresztény tévécsatornája. Adásainak egyre több nézője van világszerte, többek között Nagy-Britanniában, Dél-Afrikában, Ugandában és Zimbabwéban, konferenciái pedig tízezrével vonzzák a látogatókat. A csúcsot egy 1988-as konferencia jelentette, ahol az "Asszony, szabad vagy" cím? könyv kérdéseire ötvenkét ezer látogató volt kíváncsi – harminc százalékuk egyébként mindennapjai során nem is jár templomba vagy gyülekezetbe. A vasárnapi istentiszteleteket negyvenmillió dolláros high-tech stúdió közvetíti a világ minden tájára azok számára, akik távolról szeretnének bekapcsolódni. Mindemellett gondot viselnek a nemcsak lelki szükségben szenvedőkre is: külön szolgálat foglalkozik a hajléktalanokkal, az AIDS-esekkel, a drogfüggőkkel és a börtönben tartózkodókkal. 



Sikerkalauz a 21. századra



T. D. Jakes nem az az ember, aki titkolná sikerét. Álszerénységről szó sem lehet, de nem is lenne érdemes. "Hálás vagyok Istennek, hogy felismerhettem bizonyos tehetségeimet és forrásaimat – magyarázza Jakes. – A szolgálat és a prédikálás mellett képes vagyok kreatív munkát végezni, üzleti vállalkozásokba fogni, és mindemellett hűségesnek maradni az elhívásomhoz. Kész vagyok felhasználni minden lehetséges módot – a szónoki pulpitustól a tollig –, hogy felismertessem az emberekkel a választási lehetőségeiket, és erőt adjak nekik." 

Jakes kreativitása valóban nem mindennapi, hiszen ragyogó szónoki képességei és sokirányú médiaszolgálata mellett huszonnyolc könyv sikeres szerzője, írt színdarabot, és zeneszerzőként Grammy-díjra jelölték. 21. századi sikerkalauzát, az Ezredvégi példabeszédeket tavaly jelentette meg magyarul az Új Spirit Kft. Mindennek megfelelően életmódja sem hasonlítható egy átlagos prédikátoréhoz. Feleségével, Seritával, aki az ötgyermekes család "first lady-je", egy 1,7 millió dollárt érő oszlopos udvarházban laknak Dallas elegáns negyedében. Barátai között számos ismert személyiség van (mint a világhír? jazzénekes, Natalie Cole), első osztályon repül, ujján hatalmas briliánsgyűrűt visel, és úgy öltözik, mint egy multimilliomos – hiszen valóban az. De hogy fér mindez össze egy keresztény prédikátor életével? – teheti fel bárki a kérdést. Nos, T. D. Jakes számára ebben semmi kivetnivaló nincs, mivel vagyonát saját munkájával – könyvei és lemezei jogdíjából, valamint vendégprédikátori díjaiból szerezte. Még a legrigorózusabb kritikusoknak sem sikerült soha kimutatni, hogy vagyonának akár csak kis részéhez is tisztességtelen úton jutott volna hozzá, ezért aztán nyugodtan alszik. Mindig is feladatának tekintette a szegények segítését anyagi és szellemi téren egyaránt, és jelenleg éppen egy közel százhektáros rehabilitációs központ építésén dolgozik, amely számos munkahelyet teremt majd. Jakes prédikátor nem szégyenlős az anyagiakkal kapcsolatban, és ellentétben sokakkal, nem vélekedik úgy, hogy a kereszténység a "szegény ember vallása". Kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy a nélkülözők példát lássanak a pénzzel való sikeres bánásra, ahelyett, hogy a szegénység ideáljára tanítsák azokat, akik nagyon is jól tudják, mit jelent nélkülözni. 



Új rétegek



T. D. Jakes egyedülálló jelenségnek tekinthető ma a keresztény egyházban. A
Time magazin hasábjain új Billy Grahamnek kikiáltott prédikátor spontán és improvizatív stílusa, határozott állásfoglalásai fajra, nemre és korra való tekintet nélkül nagy vonzással bírnak. Vincent Synan, a Regent Egyetem egyik dékánja jegyezte meg, hogy a világon mindössze ez a két evangélista képes megtölteni a 79 ezres atlantai Georgia Dome-ot (mindketten meg is tették). Grahamnek azonban, teszi hozzá Synan, ötven év előnye van mind a hírnév, mind a szervezés terén. Annál nagyobb persze a siker. 

Jakes ugyanakkor minden címke ellenére sem azonos Billy Grahammel. Graham az Európában is jól ismert amerikai keresztény jobboldalhoz közel álló evangélista. "Amerika legjobb prédikátora" és "Amerika prédikátora" (ez utóbbi Graham évtizedek óta viselt nem hivatalos címe) között ma még óriási a távolság. Graham fehér ember egy olyan országban, amely alapvetően a mai napig fehérként határozza meg magát, és baptistaként olyan tisztán hirdeti az evangéliumot, hogy finoman elkerüljön minden lehetséges felekezeti kritikát. Nagy tapasztalattal és szakértelemmel emelkedik minden olyan személyes vagy filozófiai kérdés fölé, amely hívei számát csökkenthetné. Az elnökök barátjaként kényelemben él, de mindig sikerült elkerülnie a "gazdag prédikátor" jelzőt. 

Jakes ugyanakkor egyáltalán nem veti meg a gazdag életmódot, és nem törekszik a látszat fenntartására sem. A hit kérdéseiben ugyanúgy elutasít minden kompromisszumot, mint Graham. Mindemellett egyértelműen közelebb áll azokhoz a rétegekhez, melyeket a keresztény jobboldal kevésbé ér el, vagy talán kevésbé tekint magáénak. Kiterjedt szolgálata jelentős számú HIV-fertőzött, drogos és hajléktalan életén igyekszik segíteni nap mint nap. Egyénisége határozottan eltér Billy Grahamétől, ugyanakkor – bár szókimondását és spontaneitását nem mindenki értékeli – egy közelmúltbeli közvélemény-kutatásban a több mint ötezer válaszadó 79 százaléka értett egyet azzal a megállapítással, hogy jelenleg ő Amerika legjobb prédikátora. 


T. D. Jakes mondta

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!