hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bush hallgat a pápára
Gesztus a katolikus republikánusok felé

2001. 07. 28.
George W. Bush amerikai elnök a héten első ízben találkozott II. János Pál pápával. A Castel Gandolfo-i apostoli palotájában zárt ajtók mögött folyó találkozót egyoldalú udvarlás előzte meg. "A hazámban rendkívüli befolyása van a Szentatyának (…), amit ő mond, az az egész világra hatással van – adott hangot izgatottságának az Egyesült Államok katolikus választóinak szavazataira is kacsingató Bush a megbeszélés előtt –, értékelem az erőfeszítéseit, amelyeket mindig a megbékélés szelleme vezérel." Az amerikai püspökök körül megválasztása óta fáradhatlanul legyeskedő Bush – amerikai sajtóvisszhangja szerint – a pápánál tett vizitet is a republikánus párt törékeny fölényének tudatában szánja nagyszabású gesztusnak az amerikai egyház felé. Az Egyesült Államok püspöki konferenciájának atlantai ülése óta nem minden ok nélkül érzi sürgetőnek, hogy engesztelést nyerjen: a tanácskozáson kíméletlen határozottsággal ítélték el eddigi kormányzását, amiért – a kiotói egyezmény elvetésével – a környezetszennyezés mellett tett hitet, s nem megfelelően jár el a közel-keleti válság rendezésében. "Be kell látni – húzta alá a püspökkari konferencia zárónyilatkozata –, hogy a palesztin nép teljes joggal ragaszkodik a Gázai övezet harmincéves megszállásának beszüntetéséhez, és a telepesek terjeszkedésének megfékezéséhez". A világ első számú gazdasági hatalmának és legnagyobb keresztény egyházának vezetője között zajlott félórás eszmecserét az amerikai elnök dicsérő szavai vezették fel. George Bush elismeréssel szólt az egyházfőről, amiért erőfeszítéseket tesz, hogy "győzelemre vigye az élet evangéliumát". A kényes kérdésekkel nem is az amerikai elnök hozakodott elő: II. János Pál nyers egyértelműséggel sürgette minden eljárás megszakítását, amely "leértékeli és megszentségteleníti az emberi életet". Mint ismert, Bush elnökségének egyik legösszetettebb – és leginkább vitatott – kérdése mára az lett, támogasson-e a kormányzat emberi embriókból nyert őssejtekkel történő orvosi kutatásokat. A vizsgálatok eredményeket ígérnek az Alzheimer-kór elleni küzdelemben, folyamatában viszont emberi embriók pusztulnak el: a katolikus egyház ezért ellenzi őket. Bush később, a Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón biztosította vatikáni vendéglátóit: döntésekor szem előtt fogja tartani az egyházfő intelmeit.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!