hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A dicsőség aranya
Meghökkentő jelenség az egyházban

2000. 03. 18.
"A tegnapi istentisztelet felejthetetlen volt. Ahogy énekeltünk az Úrnak, Janice egyszer csak kiabálni kezdett: »Hullik az aranypor!« Mindenki arra nézett, ahol Janice állt: a szó szoros értelmében aranypor hullott a levegőből, mint az eső. Körülbelül öt percig tartott. Tízen álltunk a színpadon, és mindannyian odaszaladtunk, ahol az aranypor hullott. Mindenki tele lett vele, a karunkat, a ruhánkat teljesen beborította az arany. Nem hittünk a szemünknek." A történet hihetetlen – de igaznak bizonyult.



A jelenség bemutatója. "Hát ez meg mi?" Fotó: Internet 

Hiteles beszámolók szerint a keresztény világban számos hívő részesült már a soha nem látott, új élményben, amit hitbeli megújulás, betegségekből való gyógyulások, őszinte megtérések követnek. Dél-Amerikától Kanadáig, az Egyesült Államoktól Nagy-Britanniáig, de még a Fülöp-szigetekről és Dél-Afrikából is érkeznek hírek a különös jelenségről, amely felbolygatta a helyi hívők és nem hívők világát egyaránt. Jól ismert keresztény magazinok és tekintélyes világi lapok kutatják a kérdést: honnan jöhet, és mi lehet a magyarázata?



A fenti beszámolóban említett aranypor nem az egyetlen ilyen jelenség, aminek a híre mostanában futótűzként járja be a keresztény világot. Nem kevesen számolnak be arról, hogy gyógyulásért mondott imákat követően aranyszín? fogtömések, aranykoronák és aranyfogak tűntek fel a szájukban; sőt van olyan gyülekezet is, ahol a hívők zsebében "titokzatos módon" váratlan pénzösszegek jelentek meg. 

Az aranyfogak és fogtömések nem tekinthetők egészen újdonságnak: az egyházak növekedésének kérdésével foglalkozó német vallásszociológus, C. Peter Wagner hívja fel a figyelmet, hogy a hetvenes évek argentin ébredési mozgalmának egyik kísérőjelensége volt a rossz fogak gyógyulása, melynek során egy kemény, fehér anyag tömte be a lyukas fogakat, amelyet a fogorvosok nem tudtak azonosítani. Wagner szerint ma már alig van olyan gyülekezet Argentínában, amelyben ne lenne több embernek ilyen természetfeletti módon kapott fogtömése. Az argentin evangélista, Carlos Annacondia által vezetett istentiszteleteken a hasonló csodában részesülők olyan sokan vannak, hogy csak azok mondhatják el gyógyulásukat a gyülekezet előtt, akiknek legalább három foga "tömődött be". Ha ennél kevesebb, az mindennapos eseménynek tekinthető. 

Fertőző csodák

De miért foglalkozna Isten fogak betömésével és koronák készítésével? – teszik fel sokan a kérdést. John Arnott, a Toronto Airport Christian Fellowship gyülekezet pásztora egyszerűen fogalmaz: "…mert Isten szereti a gyermekeit, és meg akarja áldani őket." Ugyanakkor nem mellékes az sem, hogy e jelenségek hatására világszerte ezrek tértek már meg Jézus Krisztushoz, annak ellenére, hogy sokuk eleinte igencsak szkeptikusan szemlélte az eseményeket. 

A karizmatikus kereszténység egyik központjának számító amerikai Tulsa város Open Bible Fellowship gyülekezetének a pásztora, Joel Budd számolt be a Charisma cím? keresztény magazinnak arról a 14 éves fiúról, aki közölte a szüleivel, hogy ebben a gyülekezetben meggyógyulhatnak a fogai. Miután apja kigúnyolta, megegyeztek: amennyiben ez a csoda megtörténne, az apa abbahagyja az ivást, és elkezd gyülekezetbe járni. A fiú, aki alig valamivel korábban vált kereszténnyé, azonnal két aranyfogat kapott. Apja a hírek szerint nem hitt a szemének. 

Mindez nem egy esetben még a szkeptikusokkal is megtörténik. Egyikük az a kaliforniai baptista férfi, akire egy autóbaleset után komoly fogászati műtét várt, hogy sérült állkapcsát helyreállítsák. Miután egy keresztény gyülekezetben imádkoztak a gyógyulásáért, a fiatalember százak előtt mondta el: "Minden fájdalmam elmúlt, a fogaim egyenesen állnak a helyükön, és tíz perccel ezelőtt még csak nem is hittem benne, hogy Isten ilyeneket tesz."

John Arnott torontói gyülekezetének a hivatalos jelentése arról számol be, hogy 1999 márciusában rendezett konferenciájuk egyik szerda esti összejövetelén mintegy ötvenen álltak sorba, hogy a nyilvánosság előtt is elmondhassák: arany vagy fénylő ezüst fogtömést, illetve koronát kaptak fogaikra természetfeletti módon. Sokan nemcsak egyet, hanem egyszerre többet is. A hét végére már 300 fölött volt azoknak a száma, akik hasonló csodákról számoltak be. A gyülekezet vezetése felkérte az érintetteket, hogy szerezzenek orvosi megerősítést arról, ami történt. Bár kiderült, hogy többen tévedtek vagy túloztak, még így is nagyszámú esetről bizonyosodott be: természetes módon megmagyarázhatatlan, ami történt, az egyetlen lehetséges magyarázat, hogy Isten természetfeletti módon beavatkozott sokak életébe. 

A beszámolók szerint a konferencia után, amint a vendégek hazatértek, és elmondták a látottakat, vagy megmutatták a konferencián készült videofelvételeket, hasonló csodák sokasága történt. Fénylő ezüst vagy arany színűre vált fogtömésekről számolnak be Ausztráliából, Angliából, Mexikóból és Kanada, valamint az Egyesült Államok számos városából éppen úgy, mint Dél-Afrikából, ahol már a torontói események előtt néhány hónappal is tapasztaltak hasonló csodákat. A jelenség "erősen fertőző", ahogy egy keresztény pásztor fogalmazott.

Arra, hogy valóban Isten tetteiről van szó, a torontói keresztények számára a legfontosabb bizonyítékot az jelenti, hogy a gyülekezet igehirdető tevékenysége hatékonyabb lett, és jelentősen megnőtt a megtérők száma. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!