hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A fordított kereszt jele

1998. 07. 18.
Tatabánya – kertváros. A Verebély és a Szőlődomb út mögötti dombos, kutyasétáltató vidék egészen a tejüzemig és a Tatabányát Oroszlánnyal összekötő vasútvonalig húzódik. Egy magaslatról lenézve döbbenetes látvány tárul az ember szeme elé: szadizmus és sátánizmus jelei. Hatalmas kör, a közepén kövekből kirakott, fordított ötágú csillag, szikladarabokból kialakított, fordított kereszt, a kör közepén tűznyom. A mellette álló hatalmas fák egyikén csonkított, akasztott rókatetem. Lógtak már itt denevérek, kutyák, macskák.

A Szőlődomb utca felől közelítjük meg a lakótelepet. Három tíz-tizenkét év körüli srác közeledik. A helyszínt keresve megszólítjuk őket.
– Azt a helyet keressük, ahol fiatalok szoktak összejönni, tüzet raknak, meg úgy hallottuk, állatokat is ölnek. Nem ismeritek őket véletlenül?
A legnagyobb láthatóan zavarba jön.
– Mért keresik őket? Valami csibészséget csináltak?
– Újságírók vagyunk.
– Jó, akkor maguknak elmondom.
Felcsillanó szemmel kezdi történetét. Mielőtt hozzálátna, eldobja a cigarettáját.
– Az a hely jóval messzebb van, az úton túl. Ott idézni szoktak, meg nagyon vad zenéket hallgatnak. Én is voltam ott. Akkor körbeálltak, valamit mormoltak – talán imádkoztak. Aztán egy macskát áldoztak föl: elvágták a torkát, vérét egy edénybe folyatták, és abban megmosták a kezüket. Utána a tűzre öntötték a vért. Egész jó volt – fejezi be történetét.


Három évvel ezelőtt két fiú került errefelé a vasúti sínekre. Mindketten meghaltak. A rendőrség az ügyet kettős öngyilkosságként zárta le. Szemtanúk némelyike szerint az egyik fiatalnak esze ágában sem volt meghalni. A másik viszont fokozottan érdeklődött az okkult praktikák iránt, és sátánista irományokat, valamint jelképeket is őrzött, s erősen foglalkoztatta a halál gondolata. Azonban nem bizonyított, hogy ez állt volna a tragédia mögött.


– A sátánista szimbólumok használata sajnos gyakori, bizonyos társaságokban divatjelenség. Gyakran megkérdezték a gyerekek az előadásokon, hogy ha "gonosznak" tartott zenét hallgatnak, és ehhez kapcsolódó jelképeket viselnek, akkor ők már sátánisták-e. Ebben az esetben még nem elkötelezettségről van szó, inkább az ismeretek hiányáról, ezért a tájékoztató előadásainkat nagy érdeklődés kíséri – mondta el Kiss Miklós, egy a fiatalok felvilágosításával foglalkozó helyi civil szervezet vezetője. – De a jelek mindenképpen mutatnak valamit. A legtöbbször azt, hogy a fiatalnak törődésre, megértésre, szeretetre van szüksége. Kapcsolatba kerültünk olyan szülőkkel és gyermekekkel – mondotta Kiss –, akik nem tudnak egymással normális, szeretetteljes kapcsolatot kialakítani. Egy tizenöt éves lány édesanyja takarítás közben egy gonoszt imádó, halottak orgiájáról szóló, horrorisztikus verset talált. Lánya elmondta, hogy ő írta ugyan, de csak úgy hülyeségből. Nem gondolja komolyan. Útkeresésénél fogva az ifjúság a legveszélyeztetettebb – tartják az ifjúsági szakértők –, ezért érdemes odafigyelni bizonyos tünetekre. Ilyenek például a black metal zene iránti túlzott rajongás, a szembenállásra való aktív hajlam, a horrorfilmekhez való vonzódás, a szerepjátékokba merülés, a zárkózottság depresszív tünetei, s az is feltétlenül jelzésértékű, hogy kit választ a gyermek példaképül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!