hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mária gyermekei
Egy kultusz nyomában

1998. 05. 13.
Azóta, hogy egy ismeretlen hívő valamikor a II. században a római Priscilla-katakomba falára rajzolt egy ölében csecsemőt tartó Mária-képet, a Szent Szűz kultusza lépésről lépésre egyre nagyobb teret hódított magának a katolikus egyház dogmatikájában és gyakorlati vallási életében. Bár a történelemben mindig is akadtak olyan reformációs mozgalmak, amelyek azt hirdették, hogy a Mária-kultusz sem elméletében, sem gyakorlatában nem rendelkezik bibliai alapokkal, az Istenanya tisztelete, úgy tűnik, az űrkorszakban sem hagyott alább. Sőt, egyes vallástörténészek egyenesen azt állítják, hogy a XIX–XX. század volt a "Szűz tiszteletének legaktívabb kora" a katolikus egyházban: 1854-ben a szeplőtelen fogantatás, majd 1950-ben a mennybemenetel dogmáját hagyták jóvá; de nagyban hozzájárult Mária népszerűségének növekedéséhez a számos vélt vagy valós Mária-jelenés is.

Mária jelenései

A katolikus egyház egyik vezető mariológusa, René Laurentin szerint csak századunkban több mint 200 jelenésről számoltak be az egyházi források. Az egyes jelenések emlékére felszentelt kegyhelyek évente zarándokok millióit vonzzák. 1858-ban Franciaország délnyugati részén egy Lourdes nev? eldugott falucskában egy tizennégy éves írástudatlan parasztlánynak jelent meg a Boldogságos Szűz, összesen tizennyolc alkalommal. A hasonlóan istenhátamögötti portugál faluban, Fátimában, a beszámolók szerint 1917. május 13-a és október 13-a között hat különböző alkalommal jelent meg Szűz Mária három kisgyermek előtt. A jelenések során hat üzenetet adott át a pásztorgyermekeknek, amelyekben többek között megjósolta az I. világháború közelgő végét, a kommunizmus győzelmét majd bukását, végül kinyilatkoztatta magát, mint a "Rózsafüzér Asszonya", és elrendelte, hogy építsenek kápolnát a tiszteletére. Nagyjából hasonló körülmények között ismétlődött meg a században a többi Mária-jelenés is: 1933-ban két belgiumi kisvárosban (Beauraingben és Banneuxban) öt gyermek; 1970-ben a New York melletti Bayside-ban egy háziasszony; majd 1981 nyarán a boszniai (akkor még Jugoszlávia) Medzsugorje hegyei között hat horvát kisgyerek részesült a fentiekhez hasonló élményben.

"Mária, mindenestől a tiéd vagyok"

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!