Kereső toggle

Öntsünk tiszta vizet a pohárba

Nagy Teodóra 2019.10.24. 15:26
Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Október 21-én éjfélkor életbe lépett Észak- Írországban az Egyesült Királyság parlamentje által elfogadott jogszabály, amely mind az azonos neműek házassága, mind az abortusz előtt megnyitja a lehetőséget- pontosabban elhárítja az ennek útjában álló jogi akadályokat.

Ezzel a probléma egyrészt az, hogy egy saját törvényhozással rendelkező országrészre kényszerítenek rá egy központi akaratot. Észak-Írország az Egyesült Királyság része, számos kérdésben viszont a ír társadalom az angoloknál konzervatívabb. Éppen ezért is van törvényhozásra lehetőségük-az északír Közgyűlés működését viszont 2017-ben átmenetileg felfüggesztették, mivel a pártok képtelenek voltak megegyezni. Ez a felfüggesztés a mai napig tart. 

Ilyen előzményeket követően 2019 júliusában a brit parlament arról döntött, amennyiben Észak-Írország nem rendezi az abortusz és melegházasság jogi lehetőségét, akkor ezt a feladatot átveszi tőle az Egyesült Királyság parlamentje által felhatalmazott nemzeti kormány.

Ezzel pedig az emberek feje felett döntöttek több fontos morális kérdésben, arról nem is beszélve, hogy a térség autonómiája is csorbult. 

A londoni parlament által elfogadott törvény értelmében október 21-én éjfélkor kikerült a bűncselekmények közül a magzatelhajtás, ezáltal sem az abortuszt kérő nő, sem az ebben közreműködő egészségügyi személyzet nem lesz büntethető. Mindez a korai, 28. hét előtti terhességmegszakítások esetében áll fenn- ugyanis egy 1945-ös törvény alapján  a 28. hét után már a megszületett emberekkel azonos védelemben részesülnek a magzatok (e mögött az húzódik meg, hogy a 28. hét után a gyerekek már az anyaméhen kívül is életképesek).

A konkrét abortusz törvényre azonban még várni kell- az ún. átmeneti időszak 2020 március 31-ig tart. Az átmeneti időszakban továbbra sem lehet Észak-Írországban abortuszt végrehajtani, egészségügyi dolgozók viszont nyújthatnak tájékoztatást a témában, segítve az Egyesült Királyság más részein zajló terhességmegszakítást (aminek minden költségét fizeti az állam).

A felháborodás az életpárti oldalon egyértelműen annak szól, hogy a dekriminalizálással a magzat jogi védelme megszűnt, ami egyben az emberi minőségének megszűnését is jelenti. Annak, aki az emberi életet fogantatástól számítja, az abortusz engedélyezése (részlet szabályokra való tekintet nélkül) elfogadhatatlan. A magzat jogalanyiságtól való megfosztása- történjék a várandósság bármelyik hetében- a magzat embertelenítését jelenti. 

 

Olvasson tovább: