Minden zsaru bűnöző?
Minden zsaru bűnöző?

Fotó: Lego Groups Press

2020. 06. 08.
Olvasom a hírt, de nem hiszek a szememnek: a LEGO bejelentette, hogy azonnali hatállyal kivonja a piacról az összes rendőrfigurás játékkészletét. Nincs többé rendőrőrs, rendőrautó, bilincselős zsaru – semmi. A családoknál lévő ilyen készleteket egyelőre nem kobozzák el.
Két hét telt el George Floyd halála óta. „Nem kapok levegőt” – ezek voltak a 46 éves fekete férfi utolsó szavai, amikor a minnesotai fehér rendőr a nyakán térdelt. „Nem kapok levegőt” – ezek voltak az 58 éves szaúdi újságíró, Dzsamal Hasodgzsi utolsó szavai az isztambuli követségen, ahol a kivégzésére küldött kommandó zsákot húzott a fejére, és fojtogatni kezdte. Floyd a mentőautóban halt meg, Hasogdzsit feldarabolták.
 
Gyilkosság volt mindkét eset.
 
De a hasonlóságok itt véget is értek. Hasogdzsi nem lett globális ikon, a felelősök még a megölését is heteken át egyszerűen letagadták. Nem lett trendivé a #jesuisdzsamal, sem a #saudilivesmatter hashtag, sem a felemelt ököl vagy a fekete négyzet nem emlékeztetett rá.
 
Helyes volt tiltakozni Floyd halála miatt? Feltétlenül, ugyanúgy, mint Hasogdzsi kivégzése miatt. Akkor is, ha egyikük többszörösen büntetett előéletű, éppen tetten ért személy, a másik pedig a diktatúrát bíráló ellenzéki újságíró volt. Ami velük történt, bárkivel szemben elfogadhatatlan gonosztett. 
 
De helyes-e rasszista gonosztevőknek beállítani a rendőröket, miközben civil tiltakozók szupermarketeket fosztanak ki? Helyes-e kiállni olyan csoportok mellett, amelynek tagjai templomokat gyújtanak fel és zsinagógákra festenek zsidógyűlölő szövegeket? Helyes-e hamisított Hitler-fotókkal uszítani a Bibliát magasba emelő amerikai elnökkel szemben? 
 
És ki kell venni a gyerekek kezéből a műanyag rendőrfigurákat? Netán hívjuk vissza az utcákról is a zsarukat? Kinek az érdekét szolgálná ez? Olyan világot akarunk, mint amiről már Mick Jagger énekelt közel fél évszázaddal ezelőtt?
 
„Ahogy minden zsaru bűnöző és minden bűnös szent / És a fej olyan mint a farok – Hívj csak nyugodtan Lucifernek” (Rolling Stones: Szimpátia az ördöggel, 1975)
 
Ideje lenne nagy levegőt venni, amíg lehet.
 
FRISSÍTÉS:
 
A tüntetőkkel szolidáris LEGO márkaboltot is kifosztották
 
A new yorki tüntetőket abszolút nem hatotta meg az, hogy a LEGO szolidaritásból visszahívta a rendőrfigurás játékkészleteit (plusz a Fehér Ház modellt is!). Ugyanúgy kifosztották a LEGO márkaboltot, mint oly sok más népszerű terméket forgalmazó boltot.
 
 
Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!