Kereső toggle

Milákcsúcs

Milák Kristóf világbajnok

Pajor István 2019.07.25. 13:24
Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása
Milák Kristóf Fotó: MTI/ Kovács Tamás

A magyar úszósport ismét „kitermelt” egy aranyrögöt. Milák Kristof 19 évesen már nem csak ígéret, hanem hazánk sportéletének kiemelkedő egyénisége.Milák két éve a 2017-es budapesti világbajnokságon a magyar és a külföldi szakembereket is meglepve 100 pillangón – ami nem a kedvenc távja – ezüstérmet nyert. Egy évre rá Glasgowban már Európa-bajnok lett 200 pillangón. Közbenső időben pedig a korosztályos világversenyekről begyűjtött még 18 érmet, köztük 15 aranyat.

Még a „berobbant” kifejezés sem tükrözi kellőképpen azt, mikor az olimpiai játékok második legnépszerűbb sportágának egyik klasszikus számában valaki meglepi a sportvilágot. Mindezt teszi ezt egy magyar fiatalember Tárnokról indulva. Nos, a mi fiunk a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 24-én megtette. Nemcsak világbajnok lett, hanem mindenidők legeredményesebb sportolójának a világcsúcsát javította meg. A huszonháromszoros olimpiai bajnok Michale Phelps tartotta 2009 óta a 200 pillangón a világcsúcsot, amit még az elhíresűlt cápadresszben ért el – amit később be is tiltottak –, de csak eddig a napig. Az örökranglista első öt idejéből a legjobb négy az ő nevéhez fűződött. Mikor Kristof az utolsó hossznál a medence falához közeledett az érvényes világrekordot jelző vörös vonal a derekánál volt. Ez azt jelentette, hogy a megdönthetetlenek tűnő eredményt nem hajszállal, hanem jelentősen, közel 0.8 másodperccel javította meg, ahol gyakran század másodpercek döntenek bajnoki címekről. Emlékezzünk, Güttler Károly 1988-as szöüli olimpiai második helyére, ami 0.01 századon múlt!

Egy fiatal magyar sportember dicsősége viszi a hírünket a világba. Továbbá, azzal, hogy közel 3 másodperccel verte meg a világbajnokság ezüstérmesét, sokkal több lett számunkra, mint a tokiói nyári olimpiajátékok egyik esélyese.

A szerény és rendkívüli tehetséges sportemberrel a Hetek számára a sorok írója exkluzív interjút is készített.

Olvasson tovább: