Kereső toggle

Lengyel újságíró: “Hiba volt lemondani a Netanjahuval való találkozót”

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lapunk a napokban kirobbant/kiújult lengyel-izraeli konfliktus részleteiről kérdezte a WP Turystylka újságíróját, Wojciech Gojkét.

Az izraeli külügyminiszter ominózus szavai úgy tűnik egy időre megpecsételték a két ország diplomáciai kapcsolatait. Hogyan normalizálódhatna ez a viharos viszony?

Erre szerintem nincs egyértelmű válasz. Nagyon bonyolult a két ország kapcsolata, és nem valószínű, hogy 1, vagy akár 10 éven belül szoros barátság kötődik majd közöttünk. A megoldást talán az hozhatná el, hogyha a következő választásokon a lengyelek olyan fiatal, nyitott politikusokat juttatnának be a törvényhozásba, akik a múlt helyett sokkal inkább a jövőre fókuszálnának. Jelenleg az országaink döntéshozói olyan emberek, akik a 20, 50, vagy 100 évvel ezelőtti eseményeket emlegetnek fel. A múltat már nem változtathatjuk meg. Nem tudjuk az őseink hibáit kijavítani. Lengyelország és Izrael gazdaságilag rohamléptékben fejlődik, rengeteg területen tudnánk együttműködni (csak, hogy egy példát említsek - turizmus).  Éppen ezért a politikusainknak minden lehetőséget ki kellene használni az egyeztetésre. Véleményem szerint Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hibát követett el azzal, hogy a Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel való találkozóját pár napja lemondta (a V4-csúcstalálkozón). Az izraeli politikusok valóban tettek néhány erősen kritikus megjegyzést Lengyelország második világháborús szerepével kapcsolatban, de a jogtalan kritikák is alkalmat adnak arra, hogy megmutassuk, ma már nem a múlt fogságában élünk, és képesek vagyunk arra, hogy rendbe tegyük a történelmi tényeket. Németország és Izrael között nagyon korrekt a kapcsolat, remélem hogy a lengyel-izraeli viszonyban is el tudjuk érni ugyanezt.

Mennyiben tartja helyénvalónak a holokauszt-felfogást a lengyel vezetés részéről? Hogyan látja a lengyel-német kollaborációról kialakított hivatalos álláspontot?

Lengyelországban a holokauszt témája rendkívül fontos. Úgy vélem, a politikusaink rengeteg intézkedést hoztak a célból, hogy erre emlékeztesség a lengyel és más országokból érkező állampolgárokat. Igazán alaposan és megfelelő súllyal kezeljük azoknak az emlékét, akiket a haláltáborokban és más koncentrációs táborokban tartottak fogva és végeztek ki. Csak remélni tudjuk, hogy azok a látogatók, akik megtekintik ezeket a táborokat, megtanulják az igazságot erről a történelmi bűncselekményről, és a benyomásaikat másokkal is megosztják majd. Mindennemű helytelen viselkedést a törvény szigorúan büntet ezekben a létesítményekben. Személyesen én is rengeteget dolgozom azon, hogy ezeknek az ártatlan áldozatoknak az emlékét megfelelően tiszteljük.

A politikusok a háború alatti lengyel-német kollaborációról nem igazán szeretnek beszélni. A hivatalos álláspont szerint kifogásolható azt gondolni, hogy Lengyelország nemzetként együttműködött annak idején Németországgal. A lengyelek nagyon érzékenyek ezügyben a kritikákra és vádakra. Engem ez nem lep meg, hiszen majdnem 6 millió honfitársunkat gyilkolták meg, és a városaink többségét a porig rombolták. A politikusaink ezért sosem fogják eltűrni, hogy valaki a lengyel nemzet és a nácik együttműködéséről beszéljen.

Mekkora problémát jelent ma az antiszemitizmus Lengyelországban?

Már régóta jelen van az antiszemitizmus Lengyelországban. És még sokáig jelen is lesz. Hogy miért? Mert sok lengyel és izraeli nem érti meg egymást. Van közöttünk párbeszéd, de még mindig nem elég. Véleményem szerint az országban visszaszorulóban van az antiszemitizmus. Aggasztó azonban, hogy az Izrael-ellenes emberek nagyon kemény nyelvezetet használnak, sokszor még a politikusok is, anélkül, hogy bármiféle retorzió érné ezért őket. Szomorú, de a lengyelek többsége egy olyan kérdésre, hogy miért nem szeretik sokan közülünk a zsidókat, nem tényszerű, hanem érzelmi alapon adna választ. Sajnos még mindig erős sztereotípiák élnek a lengyel társadalomban. Reményre ad okot viszont, egyre több és több lengyel látogat el Izraelbe, és egyre több zsidó látogat el Lengyelországba. Éppen ezért hiszem azt, hogy az antiszemitizmust pár éven belül elkezdi majd felváltani a kölcsönös megérték és elfogadás.

 

Olvasson tovább: