Kereső toggle

Cégek, a jövőre tervezve

Hogyan integrálja az SAP a holnap technológiáját a hazai vállalatok életébe?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

21. alkalommal rendezték meg az egyik legnagyobb magyar IT cég, az SAP Magyarország éves fórumát, ahol a ügyfélszolgálati robotoktól, a vezérigazgatót segítő intelligens döntéstámogatói rendszerig változatos formában jelentek meg azok a technológiák, - például felhő és mesterséges intelligencia megoldások - amik egy nap majd a magyar vállalatok számára is éppolyan természetes, „hétköznapi“ megoldások lesznek, mint hogy ma online számlázunk, vagy a digitális felületen kommunikálunk.

 

A cégek az alagsorból a felhőbe költöznek - így foglalhatnánk össze az SAP-nak, a világ vezető üzleti szoftvergyártójának hazai, legújabbkori sikertörténetét. A 180 különböző országban 400 ezer ügyfelet kiszolgáló német gyökerű óriáscég több nint két évtizede van jelen Magyarországon. A folyamatos, 20%-ot is meghaladó hazai növekedésnek köszönhetően ma már a nagyvállalatok többsége kiemelt szerepet biztosít az SAP megoldásainak a cég működésében. A korábbi „összetákolt“ szoftverek világából kivezető, széleskörű alkalmazás portfólióval a hazai szegmens 58%-át fedi le az IT cég, ami hozzájárul, hogy tavaly 34,9 milliárd, idén pedig akár 40 milliárd forint árbevételt érjen el. Az SAP magyarországi munkavállalóinak száma ebben az időszakban szintén tovább nőtt, így az országban ma már közel 1200-an dolgoznak azért, hogy a vállalatok belső működése hatékonyabbá és piacképesebbé válhasson.

 

A Siófokon tartott sajtókonferencián az SAP hazai ügyvezetője, Ablonczy Balázs kiemelte, hogy az intenzív növekedést elsősorban a piac tágulása biztosítja, aminek 70-80%-át évről évre a cég hozza el. Véleménye szerint ez a „piacteremtő“ tevékenység az SAP igazi sikere, mert nemcsak termékeket és szolgáltatásokat árul, hanem közben a hazai vállalatokat is meggyőzi arról, hogy bátran nyissanak az új megoldások felé. A bizalom megteremtése ugyanis kulcskérdés a felhőszolgáltatások integrációjakor, hiszen az ügyfelet nem elég az előnyökről tájékoztatni, hanem biztosítani kell arról is, hogy az adatai éppolyan, sőt nagyobb biztonságban lesznek majd egy szerverparkban, mint a cég egy elzárt alagsorában. Ablonczy szerint ezt a kritikus „bizalmi“ pontot már a hazai piacon is sikerült átlépni, és - bár a nyugati régióknál lassabban -, de a magyar kis és középvállalatok is megkezdték a felzárkózást a felhő szolgáltatások piacán.

 

Az ügyvezető igazgató személyes tapasztalata az, hogy a zömében 90-es években kiformálódott hazai cégstruktúrára jó hatással van, hogy mind az irányításban, mind a tulajdonosi körben beindult egy generációváltás, ami a friss, innovatív szemléletet erősíti tovább a gazdaságban. Ezt az innovatív hozzállást meglepő módon még a tradicionálisabbnak mondható állami cégek is átvették, így például a posta, valamint közműszolgáltatók is „jó irányba haladnak“ az informatikai rendszerek fejlesztésében. Úgy véli, Magyarországon a digitális átalakulás a HR területén bontakozott ki először. Az SAP 4-5 éve kezdte el a SuccessFactors humántőke-menedzsment szoftver bevezetését a vállalatoknál és ma már 100 ezernél is több munkavállaló végzi valamilyen formában a személyügyi dolgait ezen a platformon keresztül. A cég szintén nagy reményeket fűz az Ariba rendszerhez is, ami a hazai cégek beszerzési igényeit és termékkínálatát összeköti a globális vállalatokkal, hogy az exportpiacokon való megjelenés könnyebb legyen a magyar vállalatok számára.

 

A jövő technológiáinak integrálásában az egyetemek is kulcsszerepet játszanak, ezért az SAP kiemelt partnerként tekint a hazai felsőoktatásra. Az új fejlesztéseknek köszönhetően az intézmények minden eddiginél hatékonyabban tudják integrálni a belső informatikai és információs hálózatukat, így a működésük gördülékenyebbé és gyorsabbá válik. Mivel az SAP a világ vezető vállalatirányítási rendszere, működését és használatát már az egyetemi órák - például Corvinus, Elte, BME -  keretében is meg lehet tanulni, amihez a vállalat oktatási tananyagot és folyamatos támogatást biztosít. "Ha a Profession-ön rákeresünk az SAP szóra, akkor folyamatosan, több mint 700 üres álláshelyet mutat a rendszer.“ - érzékeltette tavaly Ablonczy a platform iránti piaci igényt, ami idén tovább nőtt, így jelenleg közel 800 azonnal betöltendő állás vár azokra, akik ezen ökoszisztémában szeretnének elhelyezkedni.

 

A vállalat hagyományos évi bemutatóján - amire a Hetek is meghívást kapott - a fókusz a felhőszolgáltatások mellett, a Big Data lehetőségeinek bemutatására helyeződött, aminek hatékony kiaknázása a világgazdaság egyik legfőbb növekedési faktora lehet a következő évtizedekben. A műholdakról, kamerákról, szenzorokról, internetről, vállalati rendszerekből beáramló milliónyi adatmorzsát mesterséges intelligenciával felszerelt szolgáltatások elemzik ki. Az ezáltal megteremtett lehetőségek kínálatát volt hivatott bemutatni a futurisztikus SAP-város bemutatója, ahol egy gazdálkodó képes lehet a több százezres csirkefarmon lévő beteg állatokat néhány pillanat alatt azonosítani, vagy a rendelkezésére álló földterület leghatékonyabb megművelési lehetőségeit számba venni. Az áruházak minden egyes vásárlójuknak személyre szabott ajánlatokkal szolgálhatnak, a cégvezetők pedig élőben reagálhatják le vállalatuk működését, mert a tanulásra képes informatikai rendszerek mindezeket - egyre kisebb bekerülési költséggel - lehetővé teszik. Az SAP egyre intelligensebb megoldásai ezzel magát a jövőt nyújtják a hazai vállalatoknak, hogy a globálisan változó piaci igények számukra ne kockázatot, hanem lehetőséget jelentsenek.

(A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.) (x)

Olvasson tovább: