Kereső toggle

A Momentum és a body shaming

Benkő Gyula 2019.01.18. 11:39
Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Legnagyobb Parlamenten Kívüli Párt titulus 2010-ben a szebb napokat látott MDF-é volt, ma a Momentumé. A maga idejében mindkét párt a baloldali-liberális média kedvence (volt). Ez onnan jutott eszembe, hogy szembe jött velem a 24.hu múlt heti interjúja a párt  EP-listájának első két helyezettjével. Nos, mindjárt az első kérdés és válasz gondoskodott arról, hogy ez ne legyen egy mindennapi interjú. A kérdés és Cseh Katalin listavezető arra adott válasza ugyanis így szólt:


„A közleményben, amelyben a Momentum EP-listáját bejelentették, hangsúlyozták, hogy két nő áll az első két helyen. A decemberi tüntetések is azt mutatják, mintha elkezdődött volna valamilyen tudatos törekvés a politikai férfiuralom megtörésére. Ez volt a fő szempont a lista összeállításakor?

Nem. Azt akartuk hangsúlyozni, hogy a Fidesszel ellentétben nálunk nem csak egyféle embernek van helye. A listánkon sokféle ember szerepel: én az egészségügyből jöttem, Donáth Anna szociológus, a harmadik helyen álló Nemes Balázs közgazdász. Nem csak pocakos ötveneseket akartunk felmutatni, hanem jóval sokszínűbb közösséget.

Mikor a pocakos részen megakadt a szemem, arra gondoltam, itt most picit meg fog akadni a beszélgetés. De nem. Pedig lett volna miért: az örök ellenség Fidesz EP listájára - utalásával ellentétben - nem gondolhatott a momentumos, hiszen azon viszonylag vegyes korosztályhoz tartozó politikusok (hölgyek is) szerepelnek. De akkor Cseh Katalin vajon kinek és mit akart ezzel üzenni? Ötvenes hölgyeknek, hogy eszükbe ne jusson ennyi idősen politizálni? Hiszen ő maga mondja, hogy nem a vélt férfiuralom megtörése volt a főszempont a listázáskor. Vagy mégis a férfiaknak szólt, hogy sörhas vagy nem sör csak has, (listán) kívül tágasabb?

Egyvalamit szögezzünk le: nem a külső miatt lesz egy társaság/lista sokszínű vagy sivár, alkalmas vagy alkalmatlan… Mert ugye ha a politikai pályára való alkalmasságot abban mérjük, hogy, van-e has vagy nincs has, de úgy egyáltalán az illető hogyan néz ki az szexizmus, de legalábbis body shaming. Ha valakinek, az európai értelemben rendkívül trendi Momentum politikusának tudnia kéne ezt.

Vagy csak szerintem kellene egy listát olyan szempontok alapján összerakni, hogy a legjobb képességű személyek legyenek rajta? Akik hitelesen tudják képviselni az országot vagy a számunkra fontos értékeket? Teljesen mindegy, hogy néz ki az illető, mekkora a hasa és hogy mennyi idős. Alacsony? Kopasz? Kövér? Mit bánom én! Lehet az összes jelölt ötvenes pocakos hölgy (vagy kádári kiborg) is, ha ők a legjobbak, ám legyen…

Aztán – az interjú hatására – másodszor is átnéztem ezt a sokszínű momentum listát, és legkisebb megdöbbenésemre itt a késő húszas, kora harmincas éveiben járók - szerintük „fiatalok” - vannak elképesztő túlsúlyban. „Fiatalok”. Ilyenkor akaratlanul a 23 évesen már országgyűlési képviselő Dúró Dóra és Deutsch Tamás jut az eszembe, akikhez képest a Momentum alapítói inkább  „koros fiatalok” vagy „régebb óta fiatalok” (talán utóbbi kevésbé bántó). Náluk ilyen sokszínűnek lenni.

A PR-re kényesen figyelő Momentumban (szegény Mécs János!) tudhatnák, nem attól lesz egy lista sokféle/sokszínű, hogy különböző diplomákkal rendelkező személyek vannak rajta, hanem ha különböző korú és hátterű, más életszakaszban, más és más egzisztenciális, szociális háttérből származók, más-más problémákkal szembesülők szerepelnek rajta. Ahogy a társadalmat magát is ezerféle különböző csoporthoz tartozó polgártársunk alkotja.

Nem baj, na majd öt év múlva! Hátha (régebb óta) fiatal pártként – hiszen mindig ez az érv a kibúvó - majd összejön egyszer egy mandátum (az alig több mint 1 éves LMP 2010-es 7,48 százalékához vajon mit szólnak?).

 

A végére pedig egy jó tanács a Momentumnak: ha legalább a saját korosztályuk sokszínűségével tisztában akarnak lenni, akkor jöjjenek le hozzánk és nézzék meg, hogyan élünk mi, különböző háttérből jövő késő húszas, kora harmincasok. Milyen hétköznapi feladataink vannak, milyen kihívásokkal nézünk szembe. Öt pont ide vagy oda, na megyek pelenkázni…
 
 

Olvasson tovább: