Kereső toggle

A minden eddiginél nagyobb, izgalmasabb és kiélezettebb Fed-kupa döntő Budapesten debütál

2020.03.03. 14:29
Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A ma már 57 éves múltra visszatekintő Fed-kupa 2020-ban újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen nemcsak a lebonyolítású rendszer újul meg, ami még izgalmasabbá teszi a párharcot, hanem a Davis-kupa döntőjével azonos pénzdíj, 18 millió dollár is illeti majd a női teniszezőket.

Tizenkét csapat, hat napon keresztül Budapesten méri össze tudását az elképesztő dicsőséggel járó Fed-kupáért. Röviden így lehet jellemezni a tornát magát. Viszont ez az új lebonyolítású szisztéma első ilyen formátumú fináléja lesz, úgyhogy érdemes megnézni, mit

2019-ben 108 ország indult neki a sorozatnak, különböző zónákra és „osztályokra” bontva, amelyek párharcról párharca „egyenes kieséses rendszert” jelentettek. A világcsoportban – ahol a legjobb nemzetek versengtek – pedig negyeddöntőkkel, elődöntőkkel és végül döntővel tarkított, három győzelemig tartó párharcokat rendeztek. A sorozat legeredményesebb tagja az Egyesült Államok, amely 29 döntőt vívott, ebből 18 győzelem, őket követi Csehország, amely 11 elsőséggel a képzeletbeli dobogó második fokán találhatja magát. Érdekesség, hogy a néhai Csehszlovákia csupán egyszer járt úgy a Fed-kupa döntőjében, hogy nem ők nyerték végül a finálét (1986).

Idén a világcsoport döntőjét 12 résztvevővel egy helyszínen, az első három évben Budapesten rendezik. A 2020-as döntő 12 résztvevője: az előző döntő két csapata (Franciaország és Ausztrália) a szabadkártyás Csehország, valamint a házigazda Magyarország mellett a kvalifikációs csoportkör győztesei (Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, Fehéroroszország, Németország, Spanyolország, Svájc, Belgium, Szlovákia).

A budapesti Fed-kupa döntőn összesen 18 millió dollárnyi pénzdíjat osztanak majd ki, ebből 12 millió jut a játékosoknak, 6 millió pedig a nemzeti szövetségeknek. A sportág történetében pedig először lesz megegyező összedíjazása a női és a férfi csapatversenynek, amely újabb fontos mérföldkövet jelent a női egyenjogúságban.

A Fed-kupa döntő csoportjai:

A csoport: MAGYARORSZÁG, Franciaország, Oroszország

B csoport: Ausztrália, Fehéroroszország, Belgium

C csoport: Egyesült Államok, Spanyolország, Szlovákia

D csoport: Csehország, Németország, Svájc

 

Bővebb infó az eseményről: http://www.huntennis.hu/

Jegyvásárlási lehetőségek:  https://www.ticketportal.hu/fedcup2020

Olvasson tovább: