Kereső toggle

A jótékony közösség ereje – Adományozás az interneten

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Valahol, az internet (egyre kevésbé) rejtett szegletében egy olyan adományozó rendszer épül, ahol a virtuálisan vagy valósan elköltött forintok egy részét valós, közös segítséggé „konvertálják”.

A koncepció, ami több éve fogalmazódott meg az alapítók fejében, az, hogy segítsenek a nonprofit szervezeteknek egy közösségi oldallal. Ma a szervezetek energiájának nagy részét az foglalja le, hogy a jót tenni akaró tömegeket megkeressék és elérjék, hiszen ez feltétele az általuk képviselt ügy véghezvitelének. Viszont, ha egy platformon hatékonyan meg tudják szólítani és közös jótékonykodásra bírják az arra nyitott embereket, könnyebben tudják céljaikat megvalósítani. Mi lenne, ha ezek a szervezetek nemcsak évente egyszer kapnának egy kis aprópénzt, hanem rendszeres bevételeik lennének, és végre igazi nagy projekteket tudnának indítani? Talán jobb lenne a világ.

Ez volt a Love all Help all (Laha) eredeti célkitűzése, amivel már régebben foglalkoztunk, de végre új hírekkel tudunk szolgálni: hosszú hónapok munkájának gyümölcseként új internetes rendszerük minden eddiginél könnyebben tud segíteni bárkinek az adományok gyűjtésében! Nemcsak a szeretet napjaiban, hanem bármikor. Az adománnyal egybekötött vásárlási ügyleteket már kényelmesen, tabletről vagy akár telefonról is intézheti bárki, aki szeretné a jó cselekedeteket napi vagy heti szokássá tenni életében.

2016-ban sok új nonprofit szervezet és adakozó kedvű ember csatlakozott online rendszerükhöz, így például a SPAR Laha vásárlói profilján keresztül saját céges vásárlásait is részben itt intézi. Ez azért óriási dolog, mert így például a BRAND&LOGO-tól (Cardex Business+) vásárolt nyomdai termékekre fordított költségeik egy részét adományként fel tudják ajánlani. Ők a Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítványt a Laha rendszerén keresztül támogatják. Ezt a platformot és módszert bármelyik magyar cég bevezetheti, hogy így saját rezsijéből adományokat gyűjtsön nonprofit célokra.

Tárgyi adományozás az interneten

Viszont a Laha itt nem állt meg az innovációval. Fejlesztő csapata rengeteget dolgozott azon, hogy szebbé, jobbá és egyszerűbbé tegye a jótékonykodás lebonyolítását. A rendszerükben mostantól felajánlhatók megunt vagy újra cserélt dolgaink! A tárgyi adományozás funkcióval nem csak magánszemélyek, de cégek és nonprofitok is „bedobhatnak a közösbe” eszközöket. Számos segélyszervezet óriási érdeklődéssel figyeli ezeket a felajánlott dolgokat, és szívesen fogadják őket. Lehet ez ruhanemű, játék, alapvető élelmiszer, műszaki cikk, szinte bármi, ami egy segítő szervezet számára szükséges! Sőt, működik a rendszer fordítva is, közhasznú szervezetek is hozhatnak létre tárgyi adomány gyűjtési akciót, amelyekre magánszemélyektől vagy cégektől várnak felajánlásokat. Egy szó mint száz, ezen a közösségi oldalon nonprofitok és támogató szándékú cégek egymásra találhatnak, természetesen az adakozni kívánó civileken túl.

Úgy tűnik, a startup lelkesedés és a jó ügyek melletti kiállás összetalálkozásával született kezdeményezés nagy lépést tett afelé, hogy a jótékony közösség ereje kifejezésre juthasson, és ezzel gyorsan és szervezetten tudjon segítséget nyújtani rászorulóknak. Sok új ötlet került a Lahánál megvalósításra, de van még a tarsolyukban számos elképzelés, ami arra vár, hogy a világ elé tárják – és ezzel jobbá is tegyék azt.

Az ingyenes regisztráció megtehető itt: www.loveallhelpall.org (x)

Olvasson tovább: