Kereső toggle

Gondolatok a gyerekszoba-fűtésről 1. rész

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Gyermekeinek minden szülő a legjobbat szeretné. Emiatt a fűtést illetően is rengeteg bizonytalanság van bennünk, hogy mi az ideális megoldás. A gyerekszoba fűtésénél elsődleges szempont, hogy a gyermek egészséges fejlődését elősegítse, ugyanakkor lehetőleg gazdaságos is legyen. Ezúttal a gyerekszoba levegőjének ideális minősége körüli kérdéseket igyekeztünk tisztázni.

Ideális hőfok éjszaka és nappal

Sokan féltik a gyermekeiket a megfázástól, de régi tapasztalat, hogy hűvös levegőn pihentetőbb és zavartalanabb az alvás számukra. Túl meleg szobában ugyanis a gyermek nehezebben alszik el, könnyebben megizzad, nyűgösebbé válhat, és gyakrabban felébred. Ezért a tapasztalatok szerint éjszaka 18-19 °C körüli hőmérséklet a megfelelő, miközben gondoskodunk arról, hogy a gyermek ne tudjon kitakarózni, amire a legkisebbeknél jó megoldás lehet egy hálózsák.
A nappali hőmérséklet beállításánál érdemes figyelembe venni, hogy a hidegebb levegő a végtagok vérkeringésének csökkenéséhez, lehűléséhez vezethet, és a nyálkahártyák védekezőképességét is csökkentheti, így könnyebben alakulnak ki légúti panaszok. A kívánatosnál melegebb benti hőmérséklet viszont a gyermeket bágyadttá és kedvetlenné teheti, érdemes tehát egy arany középutat megtalálni, ami a legtöbb esetben 22-23 °C körül van, de a hőérzet nagyban függ a páratartalomtól, valamint a fűtési módtól is.

Páratartalom

A szobalevegő páratartalma ideális esetben 40-60 százalék között kell hogy legyen, amit egy páramérővel könnyen ellenőrizhetünk. A lakások egy részében a túlfűtöttség és a rossz minőségű nyílászárók következtében a levegő páratartalma drasztikusan lecsökken. A meleg, száraz levegőtől a légutak kiszáradhatnak, köhögés léphet fel, a gyerekek komfortérzete csökken. Ilyenkor fontos a megfelelő párásításról gondoskodni párologtatóval, vízigényes szobanövényekkel vagy a szobában való teregetéssel.
Ma már sajnos egyre gyakoribb probléma ennek ellenkezője is, amikor a modern nyílászárókkal és jól szigetelt falakkal felszerelt lakásokban a téli időszakban a levegő páratartalma tartósan magas marad. A nedves környezet ideális terep a penészgombák, poratkák elszaporodásának, amelyek jelenléte szintén légúti problémákhoz vezet.
A magas párával szembeni védekezés már nehezebb kérdés, mint alacsony páratartalom  esetén. Ha a szellőztetés nem segít, akkor párátlanító és légtisztító készülékek jelenthetnek megoldást, de semmiképp se hagyjuk, hogy gyermekünk tartósan penészes szobában aludjon.

Szálló por

A rendszeres szellőztetés ugyan nagyon fontos, de bizonyos lakóhelyeken (például belváros, forgalmas utak mellett) a nem megfelelő időben történő szellőztetés több kárt okoz, mint hasznot. Az autók kipufogógázaival, égéstermékekkel és porral szennyezett levegő ugyanis irritálhatja a légutakat. Ilyen környezetben érdemes késő estére és kora reggelre időzíteni a szellőztetést, amikor kisebb a forgalom.
Az egyes fűtési módok eltérően hatnak a levegő portartalmának áramlására, ezért e tekintetben is fontos jól átgondolt döntést hozni. Következő cikkünkben erről, valamint más javaslatokról és ellenjavaslatokról lesz szó a különböző fűtési módok gyerekszobai alkalmazásával kapcsolatban.

Olvasson tovább: