Kereső toggle

A minőség kötelez vallja a ProFamily Travel

Irány az Adria

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

"Igyekszünk mindent másképp csinálni, mint a többiek" – jellemezte a cég üzletpolitikáját Benda Zoltán, a ProFamily Travel utazási iroda vezetője. A horvátországi partnerirodákkal együttműködő cég az Adria mellett kötelezte el magát, mert szerintük "ez Európa legszebb tengerpartja". Az általuk ajánlott utakról készített prospektus a családok igényeit is kiszolgáló szálláshelyekkel van tele, és a képek alapján az ország természeti adottságai alátámasztani látszanak a cég vezetőjének lelkesedését. A "Hová menjünk nyaralni?" kérdésre Benda Zoltán válaszolt a Heteknek. 

Horvátország mosolyog a plakátokról a ProFamily Margó Tivadar utcai irodájának falán Budapest tizennyolcadik kerületében. A cégnek a belvárosban, a Dob utcában is van irodája, de partnerirodáik révén országszerte szerveznek utakat Horvátországba. "Keresse bizalommal a ProFamily Partner matricánkkal ellátott irodákat!" – igazítanak útba. 1978 óta dolgozom a szakmában – meséli a Heteknek Benda Zoltán. A déli kötődés nem véletlen. 

"A határon túlról származom, Újvidéken végeztem el az egyetemet – földrajztanár lennék –, és ott volt utazási irodánk is. El kell ismerni: az a turizmus, ami abban az időben működött Jugoszláviában, itt még nem volt meg akkor. Úgyhogy ott tényleg lehetett a szakmát tanulni, amit 89 és 92 között az itteni munkába átültettem, 1996-ig pedig a Tan-Túránál dolgoztam. Ekkor döntöttünk úgy a kolléganőmmel, Péter Margarétával, hogy saját irodát alapítunk, amely Horvátországba szervez nyaralásokat. Rendelkeztem az ehhez szükséges kapcsolatokkal, összeköttetésekkel, és a nyelvtudás is előnyünkre vált. Mégsem adjuk úgy el magunkat, hogy Horvátország szakértői vagyunk, a mi szlogenünk ez: a minőség kötelez. Ez működőképesnek bizonyul, hiszen tavaly több ezer vendég közül mindössze négytől kaptunk reklamációs levelet."

– Több utazási iroda is foglalkozik már Horvátországgal, mennyire ádáz a küzdelem közöttük?

– Van küzdelem, ez kétségtelen. Mi eleve nagyon jó árakkal jöttünk a piacra, amikből szinte nincs mit csökkenteni, de azért mi is korrigáltunk: adunk 5-15 százalék kedvezményt. Egy összeg? befizetés esetén mindenki maga húzza ki a kedvezményét, kis Kinder-tojásokban vannak a Dob utcai irodánkban. A másik, hogy mi kinti partnerirodákkal működünk együtt, amitől a többiek tartanak. A katalógusunkat is folyamatosan frissítjük, így az utánnyomásban nem szerepelnek azok a helyek, amelyeket már eladtunk. A nyári árualapunk négy katalógusból áll.

– Négy? Ennyi helyen ajánlanak nyaralásokat?

– Az én álláspontom az, hogy nem kell mindent meghódítani, nem kell az egész tortát megenni, elég a tortából egy szelet. Ami az adriai tortát illeti, árak, hotelek szempontjából leginkább Isztrián vagyunk otthon. Azonban horvátországi partnereinknek köszönhetően Kvarner, Dalmácia és a szigetek területén is kiemelkedő lehetőségeket tudunk nyújtani, ezekről külön-külön készülnek prospektusok. 

– Mit köszönhetnek a partnereknek? Nem féltik tőlük a vendégkörüket?

– Inkább nekik köszönhetjük! Biztonságot jelent a partneri viszony, mert nem kell aggódnom amiatt, hogy a vendégeimet csalódás éri. Ha netalán túlzsúfoltság van, többszörösen foglalták le a szobákat, a partnereink magasabb kategóriában tudják őket elszállásolni. Fakultatív programokat is a partnerirodák segítségével tudunk ajánlani, az ő személyzetük gondoskodik a vendégek igényeiről, legyen az búvárkodás, vízibicikli, hajókirándulás, halsütés vagy velencei kiruccanás. Ha olyan helyen foglalnak szállást, ahol ilyen kapcsolat nem áll rendelkezésre, igény szerint adunk telepített idegenvezetőt, aki két nyelven beszél, az ő kötelessége, hogy felvilágosítást adjon és intézkedjen.

– A nevükre – pro family, azaz a családért – mivel szolgálnak rá?

– Ebben segít a horvátok mediterrán mentalitása: vendégszeretőek, szeretik a gyerekeket. A hotelokban minden olyan holmi rendelkezésre áll, ami a gyermekek elhelyezéséhez szükséges. Adunk gyermekkedvezményeket is. Ezen túlmenően a horvátok átvették a spanyoloktól azt a jól bevált szokást, hogy fiatalokat alkalmaznak a gyerekek szórakoztatására. Sok helyen bébiszitter– szolgálat is működik, hogy a szülők kettesben is lehessenek.

– Van arra is ötletük, hogyan lehet a tengerparton kívül eltölteni az időt?

– Ha valaki egyáltalán nem szereti a tengerpartot, akkor is elindulhat dél felé: a szlovén hegyek gyönyörűek, teljesen más levegő, és ugyanúgy le lehet barnulni, mint a tengerparton. Szállás szempontjából maximálisan ellátott – az ottani életszínvonal egyébként jóval meghaladja a magyar átlagot, rá is ragadt a "kis Ausztria" elnevezés. A huszonhat kilométeres szlovén tengerparttól Dubrovnikig rengeteg dolog vonzhatja az embert, ott van a lipicai méntelep, a posztojnai cseppkőbarlang, a Plitvicei-tavak, a Krka vízesései, és a szigeteknek is mind megvan a külön vonzerejük. Gasztronómiailag sem elhanyagolható a térség, a kis helyi éttermek a mediterrán hangulat mellett mindenféle tengeri specialitást és szárazföldi étket kínálnak.

– A háború mennyire vetette vissza a déli turizmust?

– Az 1992-98 közötti kényszerszünetet mára kezdi kiheverni. Isztriát egyébként nem sújtották közvetlenül a harcok, Szlovéniában pedig két hét alatt lezajlott a háború. Az utazást mindenki egyénileg oldja meg, így át kell haladni olyan részeken is, ahol komoly harcok folytak, ám mostanra bárhol találnak minőségi szálláshelyet azok, akik útközben meg szeretnének pihenni.

– Mert azért elég hosszú az út a tengerig…

– Mielőtt leér az Adriára? Ha Isztriát választja, azt javaslom, hogy Szlovénián át utazzon, és valahol Posztojna és Lipica területén válaszszon szállást. Ha Split felé megy, a Plitvicei-tavakat ne hagyja ki, de nem kell hotel, rengeteg privát fizetővendég-szolgálat van. Egy főre általában reggelivel együtt 30-40 márkába kerül, de kulturált szobákban, fürdővel. A távolság relatív, ha Budapesttől számoljuk, Umag 650 km, ami szolid 10 óra, Vodice 700 km, azaz 10-11 óra, Split 800 km és 12-13 óra. Dubrovnik esetében valóban érdemes megszakítani az utat, ez már 1250 km-re van Budapesttől. De még ha hosszúnak tűnik is az út, ha meglátják a sziklákkal övezett partot, el fogják felejteni az út fáradalmait! (x)

Olvasson tovább: