Kereső toggle

Egy bátor szellemű ember - Kemény János öröksége

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szászrégenből elindulva hamarosan föltűnnek a Kelemen havasok bércei. Mielőtt beérnénk Marosvécsre, a Kemény-Kastély bástyája jelzi, hogy itt található az erdélyi várak egyike. A rendszerváltás után visszakerült a Kemény család birtokába, bár elég romos állapotban.

A történet regénybe illő epizóddal indult. Kemény István bécsi lovasiskolában tanult, ám egy rossz döntés következtében nincstelenné vált. Kivándorolt Amerikába, hogy szerencsét próbáljon. Megházasodott, és három gyermekük született, közöttük János, 1903-ban, Pittsburghben. István sajnos korán meghalt, így felesége, Ida Mitchell kénytelen volt visszaköltözni Erdélybe. János ekkor mindössze egyéves volt. Tízéves koráig nagyapjánál, Alsójárában nevelkedett, majd középiskolai tanulmányait Kolozsváron, a református kollégiumban végezte. 1921 őszén beiratkozott a bécsi egyetem erdőmérnöki fakultására. De ekkor a története váratlan fordulatot vett. Egyik gyermektelen rokona meghalt, vagyonát pedig a marosvécsi várkastéllyal együtt őrá hagyományozta.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: