Kereső toggle

Történelemformáló járványok

A bubópestistől a koronavírusig orvos-történészi szemmel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A történelem során a koronavírusnál drasztikusabb fertőzésekkel néztek szembe elődeink. Egyes kórokozók egy jól körülhatárolható helyen élő népet érintettek, mint például a bibliai filiszteusokat, más járványok letarolták a fél világot. A témában Prof. Dr. Molnár F. Tamás mellkassebésszel és történésszel, az MTA doktorával beszélgettünk.

Sámuel próféta szolgálatának kibontakozása előtt nem sokkal Izrael csatát vesztett a filiszteusokkal szemben Ében-Ézer és Áfek között. A csapást súlyosbította, hogy a frigyláda is az ellenség kezére került. A filiszteusok diadalmámora azonban nem tartott sokáig, mivel az asdódbeli isteneik „szétzúzásán” túl Isten fekélyekkel sújtotta Gáth lakosait.

Prof. Dr. Molnár F. Tamás orvos-történész osztja más szakértők véleményét, miszerint a Biblia beszámolója alapján szinte bizonyos, hogy a történetben szereplő fekélyek bubópestisjárványra utalnak. Ezzel szemben például az Egyiptomból való kivonulást megelőző hatodik csapás azonosítása már nehezebb: a Kivonulás könyvében hólyagosan fakadó fekélyekként leírt betegség lehetett bubópestis, feketehimlő, de más kórforma is.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: