Kereső toggle

Csillagsorsok: kötetnyi holokauszt-visszaemlékezés

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mivel lassan eltűnik a holokauszttúlélők nemzedéke, nemcsak a környezetük érzi úgy, hogy össze kell gyűjteni a történeteiket, hanem az érintettekben is erősebb a késztetés ezek megosztására – mondja dr. Szarka Lajos történész, akinek Csillagsorsok címmel jelent meg túlélők visszaemlékezéseit tartalmazó kötete.

Azok a holokauszttúlélők, akik még köztünk élnek, jobbára gyerekek voltak 1944–45-ben – mennyire emlékezhetnek a velük történtekre? 

– A túlélők valóban nem sokan vannak már – a könyvem szereplői sincsenek már mind velünk. Azok, akik a vészkorszakban tinédzserek voltak, ma már a 90-es éveikben járnak, és van olyan szereplő is, aki akkor mindössze féléves volt. De bárhogy is nézzük, az első generáció tagjai a leghitelesebb tanúk. A memóriájuk meglepően jó, aminek több oka lehet: egyrészt idősebb korban a hosszú távú memória kiélesedik, másrészt a traumatikus emlékek életre szólóan beléjük égtek.

Ezekben a családokban mennyit beszéltek a múltról?

– Többnyire nem sokat. Nem szabad elfelejteni, hogy volt itt egy hosszú szünet a visszaemlékezésben, ha úgy tetszik, egy tudatos emlékezetkiesés. A visszatérők hosszú évtizedekig igyekeztek elfelejteni a történteket. Ez amiatt is érthető, hogy a holokausztban családok pusztultak el, tehát a túlélők többsége magára maradt, később pedig az utódait is védeni akarta a hallgatással.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: