Kereső toggle

Zsebünkben az új kőolaj

Az 5G-jövő nagyon más lesz

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A következő évtizedekben az 5G nélkül aligha képzelhető el gazdasági fejlődés, az új technológiát „termelő” országok geopolitikai hatalma pedig jelentősen megnő. Az 5G-s hálózatok azonban komoly veszélyt hordoznak magukban a privát szféránkra és a nemzetbiztonságra nézve is.

„Az új évtizedbe lépve az 5G technológia teljes mértékben megváltoztatja majd a kommunikáció módját és azt, ahogyan megtapasztaljuk a körülöttünk lévő világot” – jelentette ki TM Roh, a Samsung mobilkommunikációs üzletágának elnöke a Galaxy S20 család három új – természetesen 5G-képes – termékének bemutatóján. A megállapítás nem puszta marketingfogás volt. Évek óta jelentős várakozás övezi az eddigi 4G-s kommunikációs rendszert felváltó ötödik generációs technológiát, amely nemcsak hogy akár százszor gyorsabb lesz, de egyszerre szinte bármennyi eszközt rá tudunk csatlakoztatni, kétoldalú kommunikáció esetén pedig a válaszidő egy milliszekundumra csökkenhet (csak viszonyításként: az agy képfeldolgozási válaszideje 200 milliszekundum).

És hogy a gyakorlatban mire szolgálhat mindez? Ennek alighanem csak a fantázia – pontosabban az üzleti elképzelések – szabhatnak majd határt. Ugyanis jóval többről van szó, mint hogy percek alatt tudunk majd letölteni filmeket jó minőségben; vagy nem fog szakadozni a net akkor sem, ha sokan csatlakoznak rá; és élvezetesebbek lesznek a felhő alapú játékok. Az 5G jó eséllyel teljesen átalakítja a jelenlegi életformánkat: nemcsak a vezető nélküli autózást teszi lehetővé, hanem megreformálja a (nagyvárosi) közlekedést (forgalomoptimalizálás, parkolóhelyek kiosztása, drónok irányítása); eljöhet az okosotthonok kora, ahol a hőmérőtől a hűtőszekrényig minden háztartási eszközünk rácsatlakozik az internetre, az eddiginél is nagyobb kényelmet biztosítva; a mentőautóban szállított betegen távvezérléssel már menet közben elvégezhetők lesznek a legfontosabb vizsgálatok; a közbiztonságot növelheti, hogy a biztonsági kamerák képét valós időben, automatizálva lehet elemezni; és a robotika fejlődése előtt éppúgy további távlatok nyílhatnak, mint a szórakoztatóipar előtt, ahol a gyors válaszidőt igénylő virtuális valóság (VR) és kiterjesztett valóság (AR) még erősebb élményeket kínálhat majd.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: