Kereső toggle

Tombol az álhírgyártás

Semmi sem drága a kattintásvadászoknak

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Meghalt az ismert celeb, Finnországban jöhet a négy napos munkahét, Magyarországon is ölt a koronavírus – naponta találkozhatunk ilyen és hasonló álhírekkel a közösségi médiában. A Fake news gyárak nem lassulnak – de mit tehetünk ellenük egyszerű felhasználóként?

Magyarországon több embert megfertőzött a koronavírus, több fővárosi pályaudvaron is emberek estek össze és haltak meg a fertőzés következtében – terjed el magyar álhíroldalaknak köszönhetően a közösségi portálokon. A kattintásvadász hazugság azonban ezúttal nem a várt eredményt hozta a kitalálói számára. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya ugyanis nyomozást indított az álhír kapcsán, közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen. A rendőrök megállapították, hogy a több tucat „kamuportál”, és a hozzájuk kapcsolódó Facebook-oldalak egyazon hálózat tagjai, amelyeken a közvélekedést éppen aktuálisan foglalkoztató témájú – de valótlan állításokon alapuló – cikkeket osztottak meg. Egy-egy álhírre akár több százezren is rákattintottak, ami az oldalak szerkesztőinek jókora hirdetési bevételt generált. Az ügyben egy férfit és egy nőt hallgattak ki gyanúsítottként.

Baracsi Katalin internetjogász az eset kapcsán lapunknak elmondta, az álhírek is többfélék lehetnek a propaganda célú fake newsoktól az áltudományos híreken keresztül a rosszindulatú híresztelésekig. Az álhírgyárosok népszerű eszköze az is, hogy évekkel ezelőtti katasztrófákról osztanak meg híreket, újdonságként tálalva azokat – ezzel felesleges pánikot keltve, és kimerítve akár a kiberbűnözés bűncselekményét is. „A hírek és a körülöttünk lévő történések érzelmileg is hatnak ránk. Gyakran azért osztják meg többen az álhíreket, mert ezekben több az érdekesség, az izgalom, mint a valós tartalmakban” – fogalmazott a szakértő.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: