Kereső toggle

Tűzvonalban

Exkluzív riport Ausztráliából

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Óránként akár ötven kilométeres sebességgel száguldó tűzvihar, tengerpartra szorult turisták, apokaliptikus képsorok, közösségi összefogás és klímavita – az utóbbi évek legdurvább bozóttüze pusztít Ausztráliában. Mózer Attila helyszíni beszámolója Wollongongból.

Az egész világot bejárták az Ausztrália keleti partvidékét sújtó aszály következtében kialakult bozóttüzekről szóló sokkoló beszámolók. Talán a legemlékezetesebb képek a tengerpartra, mint utolsó menedékhelyre szoruló kirándulók csoportjáról készültek – a sűrű füst és a narancssárga félhomály egy apokaliptikus filmbe is beillett volna. A bozóttüzekről felszálló füst a több mint négyezer kilométerre levő Új-Zélandot is elérte. A Föld bolygót az űrből szemlélő műholdak felvételein egyértelműen kivehető egy fél európányi füstfelhő, amely Ausztrália keleti partvidékétől Új-Zélandig húzódik. A bozóttüzek eddig 21 halálos áldozatot követeltek. Több mint 1500 családi ház égett le, és visszafogott becslések szerint is legalább 500 millió állat pusztult el a 48 ezer négyzetkilométernyi (több mint Magyarország területének felét kitevő) erdő pusztulását kísérve.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: