Kereső toggle

Kevesebb gyerek, tisztább levegő?

Születésszabályozással küzdenének a klímaváltozás ellen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Minden eddigi nemzetközi kezdeményezés és klímacsúcs ellenére 2018-ban történelmi csúcsot ért el  a globális széndioxid-kibocsátás, melynek mértéke 2019-ben és idén is tovább nő. Trendi elmélet, hogy ha kevesebb gyermek születne, csökkenne a CO₂-kibocsátás.

A világméretű klímaváltozás, s ezen belül a felmelegedés kérdését a tudományos világ ma tényként kezeli, mindenekelőtt a több mint 150 éve folytatott mérések eredményei alapján. A klímaváltozást egyrészt hosszú távon ható természetes okokra (változó naptevékenység és bolygóállás, lemezmozgások, vulkánkitörések stb.), másrészt emberi tényezők hatására (károsanyag-kibocsátás) vezetik vissza. Az erős politikai színezetet öltő viták nem annyira az éghajlatváltozás tényét kérdőjelezik meg, hanem inkább arról szólnak, hogy mennyire felelős az emberi tevékenység az általános felmelegedésért – nagyon leegyszerűsítve a globalisták és a tudósok többsége szerint maximálisan, a szuverenisták szerint viszont minimálisan.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) tájékoztatója szerint a 20. század második felében a melegedést már „nagy valószínűséggel” az emberi tevékenység okozta, a megfigyelt értékek ekkor ugyanis már nagyon eltértek a csak természetes okok és a belső ingadozás hatására szimulált értékektől az Antarktiszt kivéve minden kontinensen. Így nagyon valószínű, hogy a globális átlaghőmérsékletben a 20. század közepe óta megfigyelt növekedés nagy része az antropogén (emberi) üvegházhatású gázok koncentrációnövekedésének tudható be – olvasható az OMSZ elemzésében. Az óvatos fogalmazás oka, hogy az emberi környezetkárosítás elsődleges volta egyelőre csak modellszámításokkal igazolható tudományosan.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: