Kereső toggle

Az igazság pillanata

Aratás kérdőjelekkel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Június vége, az iskola bezárt, a legtöbben a nyaralást tervezgetik: hova, mikor, mennyiért, lehetőleg vízpartra, mert a hőség elviselhetetlen. Valóban az, de a földeken bírni kell, mert az aratáshoz ilyen időre van szükség.

 

A hőségben nem vonul a párától a gabona, könnyen pereg, és száraz, ami fontos, mert a tisztítás mellett a leginkább árnövelő kiadás a szárítás. A magyar mezőgazdaság legfontosabb hetei közé tartoznak ezek, ilyenkor derül ugyanis ki, rentábilis volt-e az egész éves befektetés, a vetés. A mintegy hatvanezer gazdálkodó számára az aratás mindig az igazság pillanata, de az agrárium egészének is a számadás ideje. Mert hiába a jó termőterület, a szakmai tudás, a jó vagy éppen rossz időjárás, az éppen aktuális agrárpolitika dönt a sikerről és a kudarcról: mindent tönkrevághat, vagy nagyon sikeressé is tehet. A mezőgazdaságban mára nem az időjárás és a tudás, vagy épp a tapasztalat a legfontosabb tényező, hanem az Európai Unió agrárstratégiája, amely éppen idén, az új parlamenti ciklusban újul majd meg, és határozza meg, melyik tagállam gazdái járnak jól, melyikéi pedig rosszul.

Árpát vágni érzéssel

 

A hőmérő higanyszála 42 fokot mutat, a hőség rekkenő, a zaj rettenetes, az árpa toklásza mindenhova beférkőzik és szúr, de kegyetlenül, miközben Balázs Tibor szeghalmi gazdával az ez évi gabonatermésről beszélgetünk. Kérdezném a gazdát, de csak fél füllel figyel rám, mert közben egész testével gesztikulál a kombájn vezetőjének: tegye már lejjebb a vágóasztalt, mert nagyon meg van dőlve az árpa. A kezelő a vezetőfülkében erősen bólogat, majd ugyanúgy folytatja tovább. „Eh, ezek a kölkök – legyint Tibor dühösen – még aratni sem tudnak, a jobb gépkezelők már a nagy agrárcégeknél dolgoznak.” Hiába van klíma, lézerfej meg digitális kijelző, az ilyen árpát vágni érzéssel, ösztönből kell. „Szétszórják nekem itt csak a termést, mert ebben a dög melegben erősen pereg a szem.” Az eddigi tapasztalatok alapján az árpa rekordtermést

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: