Kereső toggle

Reformhús

Hódít a hús, amely sosem látott állatot

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az utóbbi évek áttöréseként megjelenő transzplantálható műszerveket az agrártechnológiában is használni szeretnék a jövőben. A fejlesztői remények szerint mindenki számára elérhetővé válhat a „műhúsnak” is nevezett szintetikus élelmiszer.

A kutatókat leginkább a környezet megkímélése, valamint a várható agráripari előrejelzések motiválták abban, hogy a mesterséges szervek előállítását egy új aspektusból vizsgálják meg. A globális felmelegedés okozta aggodalmakat pedig igencsak erősíti a húsfeldolgozó üzemek által kibocsátott, üvegházhatást okozó gázok összmennyisége, amely éves szinten meghaladja a 7,1 gigatonnát. Ez az emberi folyamatokkal okozott üvegházhatású gázkibocsátás 14,5 százalékát teszi ki.

Becslések szerint a legnagyobb népességű országok – Kína, Oroszország és India – lakosainak húsfogyasztási igénye olyan mértékben fog megnövekedni, amelyet már nem lesz képes megfelelően kiszolgálni a húsipar. A feldolgozóüzemek által termelt szénmonoxid-kibocsátás pedig olyan mértékben nőne, ami tovább súlyosbítaná a globális szennyezettséget. Az eddigi adatok szerint a húsok mesterséges előállításával megközelítőleg 78 százalékkal csökkenthető lenne az üvegházhatást okozó gázok mezőgazdasági kibocsátása. További érv a szintetikus húsok gyártása mellett, hogy a jelenlegi állatállományt feltehetően rossz higiéniai körülmények között tartják. Így azok előállításával nagyban megelőzhető lenne az állati eredetű járványok terjedése. Alapanyagukat tekintve kétféle előállításmód ismert: az egyik a laboratóriumi, mesterséges fehérjéből előállított, hormonokkal kezelt anyag, a másik pedig a természetben is jelenlévő növények felhasználásából hozza létre a húspótló élelmiszert. A növényi előállításban a magas fehérje-, vas- és az alacsony zsírtartalmat a szója, a bab és a borsó felhasználásával érik el.

Vegán biznisz

A műhúsoknak a környezetkímélésen és a fertőző betegségek megelőzésén felül még egy nagy előnyük van az élelmiszerpiacon, ami az elmúlt években jelentősen felforgatta az élelmiszer- és kozmetikaipart: vegetáriánusok és vegánok is fogyaszthatják ezeket.

Az idei évet tekintve Amerikában jelentősen megnőtt az igény a húsmentes ételekre, és még a magasabb árak sem zavarják a vásárlókat. A kereslet olyan mértékben növekedett az utóbbi hónapokban, amit a gyártó cégek is nehezen tudnak kiszolgálni. A vegánizmus 2018-ban a legnépszerűbb étkezési trend lett, 2014 óta pedig a vegánok száma a világon 500 százalékkal nőtt a GlobalData statisztikái szerint. Németországban a megkérdezettek 44 százaléka állította magáról, hogy igyekszik kevés húst enni.

A fogyasztók mellett több híresség is a kutatók mellé állt; Bill Gates és Serena Williams is a feltaláló kaliforniai cég, az Impossible Foods befektetői: a Stanford Egyetemen a témában végzett kísérleteket vezető professzor, Pat Brown alapította vállalkozásba több mint 750 millió dollárt invesztáltak. A vállalat fő terméke a szintetikus hamburgerhús, amely az Impossible Whopper nevet kapta, és a Burger King amerikai éttermeiben érhető el. Népszerűségét az mutatja, hogy csak néhány helyen tervezték az értékesítését, de rövid időn belül a hálózat összes éttermében elérhetővé vált. A hamburgerhúst nemcsak növényi eredetű anyagok felhasználásával, hanem szójából származó élesztőgombából állítják elő, ugyanis ez az ízvilág áll a legközelebb a húséhoz. Az arányok variálásával nemcsak hamburgerpogácsát, hanem többféle, húst helyettesítő terméket is gyárthatnak a jövőben.

Az egyik előállításmód a laboratóriumi, mesterséges fehérjéből előállított, hormonokkal kezelt anyag.
Az Impossible Foods jelenlegi legnagyobb riválisa, a – szintén amerikai székhelyű – Beyond Meat vállalat is hasonlóan jól szerepel a piacon: közel másfél milliárd dollár cégértékkel lépett a tőzsdére, a kibocsátást követő harmadik napon pedig a részvények értéke 4 milliárd dollárra nőtt. A vállalat elsődleges profilja a húspótló termékek fejlesztése, valamint a már meglévő termékek természetes hatásának növelése: az ízvilág, az állag és az ételek illatának tökéletesítése.

Ismeretlen terep

A pozitívumok mellett érdemes figyelembe venni, hogy egy olyan területre érkezett el az élelmiszeripari technológia, aminek hatását csak a későbbiekben fogjuk tapasztalni. A laboratóriumban kezelt fehérjéket ugyanis őssejtekből állítják elő, és ehhez kapcsolódó speciális hormonokkal kezelik, amelyeknek hosszútávú hatásairól még nincsenek ismereteink – valamint a húsban fellelhető összes tápanyagot és összetevőt sem biztos, hogy képesek leszünk mesterségesen előállítani.

Az ilyen anyagok hatásairól ráadásul még nincsenek konkrét, bizonyítható információink, illetve a húsmentes étrend mellett és ellen is számtalan érv szól. Egy másik szempont pedig maga a húsmentesség, hiszen a világon számos kultúrában jelentős szerepe van a húsoknak mint ételeknek, amelyek ünnepeknek, családi összejöveteleknek fontos elemei. A következő években fog eldőlni, hogy a fogyasztók eddigi életmódját mennyiben befolyásolja az új lifestyle-hullám. Valóban radikálisan változni fog az emberek élelmiszerkereslete, ami esetleg átalakíthatja a jelenlegi agrárpiac helyzetét?

Olvasson tovább: