Kereső toggle

Új szív a nyomtatóból

A 3D-s szerveké lehet a jövő

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A szervkérdés égető: egyre többen várnak transzplantációra, a donorok száma viszont csökken.

 

„Sajnos az Ön betegsége gyógyszeresen nem kezelhető. Szervátültetésre van szüksége. Amennyiben beleegyezik, két hét alatt 3D nyomtatással előállítunk Önnek egy személyre szabott egészséges szívet, és annak beültetésével megmentjük az életét.”

Izraeli kutatók szerint rövidesen a fenti – egyelőre még fiktív – orvosi tájékoztatóhoz hasonlóak jelenthetnek reményt bizonyos típusú szervelégtelenségben szenvedő betegek számára. Várakozásuk talán nem teljesen alaptalan. Tal Dvir, a Tel Aviv Egyetem professzora ugyanis a napokban sikeresen nyomtatott ki humán sejtekből felépülő szívet.

Néhány évtizeddel korábban még számos, például a szív pumpafunkcióját súlyosan károsító, szívelégtelenséget okozó betegség, végstádiumú veseelégtelenség vagy májcirrózis rövid idő alatt az érintettek halálához vezető, gyógyszeresen minimálisan vagy egyáltalán nem befolyásolható állapotok voltak. Az orvostudomány fejlődésével egyre több lehetőség adódott ezen páciensek élettartamának meghosszabbítására: például a dialízis a veseelégtelenség vagy a keringéstámogató eszközök a szívelégtelenség esetén. Ezek az módszerek azonban többnyire csak ideiglenes megoldást képeznek, és a páciens életvitelének jelentős korlátozásával járnak.

A sertésszív nem vált be

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: