Kereső toggle

Nem csak a húszéveseké a világ

Sikerek, amiket 60 fölött értek el

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Harland Sanders 65 évesen azzal írta be magát a történelembe, hogy elkezdett házalni receptjeivel az USA éttermeiben az eladások után részesedést kérve. Az általa alapított KFC-nek ma már több mint 22 ezer üzlete van világszerte. Nem ő az egyetlen, aki bebizonyította, sosincs késő.

A KFC-alapító titkos receptje

Colonel Harland David Sanders 1890-ben született az Indiana állambeli Henryville-ben. Édesapja korai elvesztése után édesanyja kénytelen volt az akkor mindössze hatéves Sandersre bízni kisebb testvérei ellátását, beleértve a főzést is. Hétéves korára kifogástalanul és fejből tudta elkészíteni a helyi jellegzetes ételeket. Tízéves kora óta dolgozott, számtalan munkakört betöltött a biztosítási ügynöktől kezdve a bábán és a tűzoltón át a kalauzig, míg végül – harminc évvel később – egy benzinkút vezette vissza gyermekkorában felfedezett tehetségéhez, az ízek világához. A gazdasági világválság idején saját készítésű ételeivel csábította magukhoz a potenciális vásárlókat, aminek sikerén felbuzdulva pár év múlva megnyitotta éttermét, a Sanders Court and Cafét.

Magánélete nem volt kudarcoktól mentes, első feleségével tizenkilenc évesen házasodott össze, több forrás is megerősíti, hogy a három gyermekük születése után Sanders más nőknél kereste a boldogságot, míg végül 1947-ben elváltak. Egyetlen fia fiatal felnőttként egy mandulagyulladás szövődményeként fellépő vérmérgezés következtében hunyt el, pedig ennek gyógyítása már akkoriban is rutineljárásnak számított. Mindezek ellenére, több mostani hatásvadász híreszteléssel ellentétben, sosem próbálta meg elrabolni saját gyermekét feleségétől, és öngyilkosságot sem kísérelt meg soha, legalábbis ezekre nincs hiteles bizonyíték.

Ami üzleti sikerét illeti, nem valószínű, hogy ehetnénk ma a KFC-ben, ha Sanders nem kerül különösen nagy kihívás elé az 1950-es évek elején: az étterme forgalmát biztosító csomópontot áthelyezték, miközben hét mérfölddel arrébb pedig egy vadonatúj autópálya építését jelentették be, így a Sanders Court and Cafe jövője kudarca lett ítélve. Illetve csak lett volna, ha a későbbi sültcsirke mágnásnak nem lett volna B terve. Nem sokkal korábban egy barátjának megtanította receptjeit, akinek étterme ezután rohamos fejlődésnek indult, a környékbeli vendéglátósok pedig mind szerettek volna hozzájutni a siker titkos receptjéhez.

Bill Burke

Töretlenül hitt benne, hogy a világnak szüksége van az akkor már tökélyre fejlesztett Kentucky-panírra, ezért akkor már második feleségével, Claudiával szelni kezdték az amerikai utakat, éttermek után kutatva, ahol minden egyes eladott étel után részesedésben állapodtak meg a tulajdonosokkal. Így kezdte el 66 évesen építeni a saját franchise hálózatát, amit 1964-ben kétmillió dollárért adott el befektetőknek. Ekkorra már több mint 600 üzlettel rendelkezett az Egyesült Államokban és Kanadában.

Az új tulajdonosok üzleti tapasztalatainak köszönhetően ez a szám a következő években rohamosan növekedett, szakmai szóvivőként Sanders a Kentucky Fried Chicken Corporation arca maradt, így válhatott 86 évesen az USA második legismertebb arcává.

Daniel Defoe. Fél évvel a 60. születésnapja előtt vált regénye tömegsikerré.
Robinson Crusoe-val a világ csúcsára

Daniel Defoe, az angol író élete elején szintén a kereskedés felé orientálódott, azonban kilenc év után önhibáján kívül csődbe ment. Az 1660-ban született, szigorú puritán vallásban nevelkedő újságírót ekkor már javában érdekelte a kül-, és belpolitika, csakúgy, mint az erkölcs és a viselkedéstan. Radikálisan szókimondó politikai hetilapját gyakorlatilag egyedül szerkesztette, még akkor is, mikor ellenlábasai bebörtönözték 1713-ban.

Később az újságírás mellett prózaírásba is kezdett, végül az 1719-ben – fél évvel a 60. születésnapja előtt – megírt Robinson Crusoe hozta meg számára az irodalmi elismerést, ami szinte napokon belül tömegsiker lett, és még abban az évben négy kiadást élt meg. A 19. század végére a legtöbb kiadással bíró és legtöbb nyelvre lefordított mű lett. A regényt azóta számtalan alkalommal feldolgozták, újraértelmezték, a realista fikció műfaj előfutárának tekintik, Defoe-t pedig a mai napig az angol felvilágosodás egyik legmeghatározóbb alakjának tartják.

Bill Burke

Minden bizonnyal sokak gyermekkori bakancslistáján szerepelt feljutni a világ legmagasabb pontjára, a Mount Everest tetejére. Felnőttként azonban – tudva, hogy sokszor eredménytelenül térnek vissza még a tapasztalt hegymászók is – keveseknek jut eszébe valóban elindulni a világ tetejének meghódítására. Van azonban egy amerikai úriember, aki nem törődött a kudarc eshetőségével, és nyugdíjba vonulás után szánta rá magát a kockázatos expedícióra.

Bill Burke egy átlagos amerikai négygyermekes apuka, feleségével 57 éve élnek boldog házasságban, 14 unokájuk van. 45 évig elismert jogászként praktizált, szakterülete a hazai és a nemzetközi tőkepiaci ügyletek voltak, 2003-ban vonult nyugdíjba.

Életének e szakaszában – sokakhoz hasonlóan – nyugodt és biztonságos időtöltésre, üdítő hobbira vágyott, mint például a golf vagy épp a tenisz. Végül sok-sok kutatómunka és gondolkodás után ez a biztonságos hobbi a magashegyi hegymászás lett.

Ő lett az első és egyetlen ember a világon, aki 60 éves kora felett megmászta a világ nyolc legmagasabb pontját, beleértve a Mount Everestet is: 67 évesen Nepál felől, majd később, 72 évesen Tibet felől is megtette az embert próbáló kihívást.

2014-ben, négy nappal azelőtt, hogy másodjára ért fel az Everest csúcsára, a nepáli kormány elnevezett az amerikai hegymászóról egy hegycsúcsot. A Burke-Khang (Khang jelentése: hegy) 2017 őszéig érintetlen maradt, egészen addig, amíg egy Bill Burke által vezetett expedíció – három sikertelen próbálkozás után – el nem érte az Everest és a Cho-Oyu hegy közti, technikailag rendkívül nehezen megközelíthető csúcsot. Így végül 75 évesen ért fel nyugdíj utáni életének tetőpontjára, a világon elsőként meghódítva a róla korábban elnevezett hegycsúcsot.

 

Olvasson tovább: