hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kína selyemúton érkezik
Kell-e félni az ázsiai óriástól?

2019. 05. 02.
A világ legnagyobb gazdaságává váló Kína egy gazdasági eszközökkel gyarmatosító diktatúra vagy a lemaradó térségek felemelkedését segítő jótékony „nagy testvér”? A válasz nekünk, magyaroknak sem mindegy.

 

„A kínaiak mindent felvásárolnak Kambodzsában, szőröstül-bőröstül. A kormány gyakorlatilag kiárusítja az országot” – magyarázza egy vállalkozó ismerősünk, miközben egy kambodzsai üdülőváros, Siem Reap utcáin autózunk. Először egyfajta összeesküvés-elméletnek hat a sommás megfogalmazás, tekintve, hogy a településen egy kínai nem sok, annyit sem látunk. Aztán egyre konkrétabb részleteket hallunk, és nemcsak vállalkozó ismerősünktől, hanem szinte mindenkitől, akivel két percnél hosszabban beszélünk a kambodzsai közéletről. Az interneten rákeresve újságcikkek zöme szól arról, hogy kínaiak építik az ország egyik legújabb autópályáját (ami majd fizetős lesz); eddig is 3 ezer kilométernyi utat és 8 hidat adtak át; vízerőművek létesítésével fejlesztik az ország energiaellátását; befektettek az új Siem Reap-i nemzetközi repülőtér megvalósításába; és évek óta szó van arról is, hogy a kambodzsai haditengerészeti fejlesztések finanszírozásán túl Peking hadihajókat is állomásoztatna az ország partjainál.  

Az árakat felverő ingatlanberuházások között külön téma a tengerparti Sihanoukville helyzete, ahol egymást érik a kínai szállodaépítések. Ezt saját szemünkkel is láthattuk: a város gyakorlatilag komplett építkezési területté vált, ahol gombamód nőnek ki a földből a hatalmas épületek. Mellettük minden esetben kínai betűkkel olvashatók a beruházással kapcsolatos információk. A település egyébként a kambodzsaiak kedvelt üdülőhelye – pontosabban csak volt, ugyanis az utóbbi időben a várost és a szállodákat elözönlő kínaiak miatt már alig-alig jönnek ide. A szállodában, ahol a vendégek 80 százaléka valóban kínai, megtudjuk: az ázsiai óriás terveiben Sihanoukville kaszinóvárosként szerepel. Ennek megfelelően a reggelinél még tömegesen jelen lévő vendégek a nap többi részében nem a tengerparton tűnnek fel, hanem – legalábbis a szintén „érintett” európai látogatók szerint – a szerencsejátéknak hódolnak (ami Kínában részben tiltott).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!