Kereső toggle

Kína selyemúton érkezik

Kell-e félni az ázsiai óriástól?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A világ legnagyobb gazdaságává váló Kína egy gazdasági eszközökkel gyarmatosító diktatúra vagy a lemaradó térségek felemelkedését segítő jótékony „nagy testvér”? A válasz nekünk, magyaroknak sem mindegy.

 

„A kínaiak mindent felvásárolnak Kambodzsában, szőröstül-bőröstül. A kormány gyakorlatilag kiárusítja az országot” – magyarázza egy vállalkozó ismerősünk, miközben egy kambodzsai üdülőváros, Siem Reap utcáin autózunk. Először egyfajta összeesküvés-elméletnek hat a sommás megfogalmazás, tekintve, hogy a településen egy kínai nem sok, annyit sem látunk. Aztán egyre konkrétabb részleteket hallunk, és nemcsak vállalkozó ismerősünktől, hanem szinte mindenkitől, akivel két percnél hosszabban beszélünk a kambodzsai közéletről. Az interneten rákeresve újságcikkek zöme szól arról, hogy kínaiak építik az ország egyik legújabb autópályáját (ami majd fizetős lesz); eddig is 3 ezer kilométernyi utat és 8 hidat adtak át; vízerőművek létesítésével fejlesztik az ország energiaellátását; befektettek az új Siem Reap-i nemzetközi repülőtér megvalósításába; és évek óta szó van arról is, hogy a kambodzsai haditengerészeti fejlesztések finanszírozásán túl Peking hadihajókat is állomásoztatna az ország partjainál.  

Az árakat felverő ingatlanberuházások között külön téma a tengerparti Sihanoukville helyzete, ahol egymást érik a kínai szállodaépítések. Ezt saját szemünkkel is láthattuk: a város gyakorlatilag komplett építkezési területté vált, ahol gombamód nőnek ki a földből a hatalmas épületek. Mellettük minden esetben kínai betűkkel olvashatók a beruházással kapcsolatos információk. A település egyébként a kambodzsaiak kedvelt üdülőhelye – pontosabban csak volt, ugyanis az utóbbi időben a várost és a szállodákat elözönlő kínaiak miatt már alig-alig jönnek ide. A szállodában, ahol a vendégek 80 százaléka valóban kínai, megtudjuk: az ázsiai óriás terveiben Sihanoukville kaszinóvárosként szerepel. Ennek megfelelően a reggelinél még tömegesen jelen lévő vendégek a nap többi részében nem a tengerparton tűnnek fel, hanem – legalábbis a szintén „érintett” európai látogatók szerint – a szerencsejátéknak hódolnak (ami Kínában részben tiltott).

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: