hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elmondták mindenkinek
Lavinát indított a lengyel papi pedofil botrány

2019. 05. 23.
Tíz nap alatt több mint 21 millióan nézték meg a lengyel papi pedofíliáról szóló Ne mondd el senkinek című dokumentum­filmet. a film az európai és a lengyel választásokra is komoly hatással lehet, de a római egyházat is megrendítheti a kontinens egyik legkatolikusabb országában. Felkavaró részletek.

„Egy lakókocsiban aludtunk. Szörnyű éjszakák voltak. Az atya először benyúlt a pólóm alá és a nadrágomba, aztán még ennél is tovább ment” – emlékszik vissza a filmben az egyik áldozat egy tóparti nyaralásra Kania atyával, aki a fiút édesanyja beleegyezésével vitte el kirándulni. „Ne mondd el senkinek, vagy mindent elmondok a szüleidnek!” – fenyegette a pap a ministránsfiút, akit több utazásra is magával vitt, többek között a Kanári-szigetekre is. „Ha nem jössz, az öcsédet viszem magammal!” – zsarolta vonakodó áldozatát, aki az utazás során hiába próbált ellenállni, Kania atya kinevette a próbálkozásait, és rendszeresen megerőszakolta.

Mindezt a pap annak ellenére tehette meg, hogy már 2005-ben őrizetbe vette a rendőrség, miután szexért cserébe pénzt ajánlott ministránsfiúknak, továbbá kiskorúakról készült pornográf felvételeket találtak a számítógépén. Az érintett egyházmegye püspöke azonnal kezelésbe vette az ügyet: Kania atyát áthelyeztette egy másik egyházmegyébe. Ott ugyan tudtak viselt dolgairól, ennek ellenére egy középiskolába küldték hittant tanítani.  Hároméves szolgálata során újra panasz volt rá, fiúkat próbált elcsábítani. Erről az igazgató levélben tájékoztatta az ottani püspököt, aki azonban nem vonta felelősségre a papot – ehelyett visszaküldte abba az egyházmegyébe, ahol korábban szolgált. Az iskolai tanítástól ugyan eltiltották, ám továbbra is viselte a reverendát egy kolostorban, illetve egy papoknak fenntartott nyugdíjasotthonban. És folytatta a gyerekek bántalmazását is: a fentebb leírt esetek ugyanis ezekben az időkben történtek. Kania atyát végül csak 2015-ben ítélte el a bíróság: gyermekek szexuális bántalmazása miatt hétéves börtönbüntetést kapott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!