Kereső toggle

Zuckerberg valuta

Virtuális pénzt „nyomna” a Facebook

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egyelőre nem úgy tűnik, hogy a bitcoin egyeduralmát megtörné a Facebook által bevezetni kívánt új kriptovaluta. A virtuális pénz sikere a rendszer biztonságába vetett bizalmon alapul, amin a Facebooknak egyelőre még dolgoznia kell.

 

Múlt hét szerdán Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója egy posztban megosztotta saját vízióját arról, hogy a Facebookot hogyan kellene egy „adatbiztonságra koncentráló üzenetküldő és szociális hálózatépítési felületté” átalakítani. Az új Facebook a következő központi célok köré épül majd ki: privát kommunikáció, kódolás (titkosítás), állandóság, biztonság, egymás közötti működtethetőség a Facebook-család többi applikációjával, például

a WhatsApp-pal, illetve az Instagrammal, végül pedig a biztonságos adattárolás. 

Ez utóbbival valószínűleg meggyűlik a bajuk, mivel egyelőre legalább tíz folyamatban levő vizsgálattal kell Zuckerbergéknek megküzdeniük, amelyben az Európai Unió azt vizsgálja, hogy megszegték-e a tavaly májusban bevezetett adatvédelmi jogszabályokat, a GDPR-t, vagy nem. Ráadásul alig egy éve erősítette meg maga a Facebook, hogy 87 millió felhasználó adatait osztották meg egy harmadik féllel szabálytalanul. Nem segít a bizalmi indexükön az sem, hogy a Facebook-platformot arra használták fel, hogy a mianmari rohingyák ellen erőszakra uszítottak, és az is ott lóg még a levegőben, hogy bebizonyosodik: hamis felhasználók segítségével az orosz titkosszolgálat Donald Trump győzelme érdekében manipulálta az amerikai választásokat. Sőt, ahogy a Google-t is, a Facebookot is folyamatosan érik a vádak, hogy úgy moderálja a tartalmakat, hogy az általa preferált ideológia legyen a domináns. Így aztán most még igen nehéz elképzelni, hogy a bevezetni tervezett kriptovaluta, amelyet a WhatsApp üzenetküldő applikáción keresztül lehetne használni, elérné azt a biztonsági szintet, amelyet a blockchain rendszeren keresztül működő, szinte hamisíthatatlan bitcoin jelenleg képvisel.

Ráadásul, ha bizonyítást nyer, hogy akár algoritmusokkal, akár embereken keresztül manipulálják a tartalmakat, akkor nagyobb lendületet vehet a Facebook megszüntetését követelő #deletefacebook mozgalom is, továbbá azok a felhasználók, akiket hitbéli vagy politikai preferenciáik alapján diszkriminál a közösségi oldal, nem feltétlenül fogják a pénzüket arra a rendszerre bízni.

Ennek ellenére több internetes platform is azt tervezi, hogy saját kriptovalutát vezet be a következő egy évben. A felhasználók így pénzt küldhetnének a kontaktjaiknak – hasonlóan például a PayPal szolgáltatáshoz –, minimális költséggel, országhatárokon átívelő módon. Ebben gondolkoznak a Facebooknál (pontosabban a WhatsAppnál) is, a projekt pedig olyan fejlettségi szinten áll, hogy elkezdtek a kriptovalutákkal kereskedő tőzsdékkel is tárgyalni.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: