Kereső toggle

Rambó érsek bukása

50 évet kaphat Ferenc bizalmasa

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nem szűnik a szexuális jellegű botrányok áradata a katolikus egyházzal szemben. Még le sem zárul az egyik, már érkezik a következő. Március 13-án dől el az eddigi legmagasabb rangú vatikáni hivatalnoknak a sorsa, aki fiatal fiúk molesztálása miatt akár 50 éves börtönbüntetést is kaphat.

George Pell bíboros Ferenc pápa egyik legközelebbi tanácsadója, a Vatikán volt kvázi pénzügyminisztere, nagy befolyásnak örvendő tagja a klérusnak. 2017 nyarán vádolták meg azzal, hogy 1996-ban, amikor Melbourne érseke volt, egy karácsonyi mise után két 13 éves kórista fiút molesztált a sekrestyében, akiket rajtakapott azon, hogy a misebort dézsmálták. Később, 1997-ben újra molesztálta az egyik fiút. A bíróság viszont már csak az egyik áldozatot tudta meghallgatni, a másik 2014-ben meghalt kábítószer-túladagolásban.

A per lassan haladt, 2017-ben és 2018 elején sem született érdemi döntés, viszont decemberben az esküdtszék egyhangú döntéssel bűnösnek nyilvánította a bíborost, akinek óvadék iránti kérését elutasították, és február 27-én őrizetbe vették addig, amíg március 13-án ki nem hirdetik az ítéletet. A 77 éves Pell, akit széles körben a Vatikán harmadik legbefolyásosabb emberének tartanak, nem vallotta bűnösnek magát.

Ügyvédje igyekezett úgy érvelni, hogy az áldozatok csak beképzelték maguknak a molesztálást. Robert Richter ügyvéd úgy írta le a bírósági eljárást, mint ami „nem több, mint egy egyszerű, krémszínű szexuális közösülési ügy”. A vádat képviselő ügyészek nem értettek ezzel egyet, és úgy érveltek, hogy Pell tettei „súlyos sérelmet” okoztak, ami miatt jelentős letöltendő börtönbüntetést kértek a bíboros ellen. Amennyiben az esküdtszék ítélete érvényben marad, Pell akár 50 év szabadságvesztést is kaphat, ami az idős bíboros számára azt jelentheti, hogy élete végéig rács mögött marad.

2017 júniusa óta ugyan hivatalosan is „szabadságon” van, viszont egészen február végéig ő volt a Vatikán kincstárnoka, és továbbra is tagja a Bíborosi Kollégiumnak is, amely megválasztja az aktuálisan regnáló pápát. Az ítélet nyilvánosságra kerülése után, illetve Pell óvadéki kérelmének elutasítása után a Vatikán megerősítette, hogy a bíborost eltiltották a nyilvános szolgálattól, és nem léphet kapcsolatba kiskorú személyekkel sem. A tiltások addig maradnak érvényben vele szemben, amíg az ítélet jogerőssé nem válik.

A perről és az ítéletről a közvélemény sokáig nem kaphatott semmilyen információt, ugyanis 2018 májusában az ausztrál bíróság úgy döntött, hogy Pell akkor részesülhet igazságos eljárásban, ha a nyilvánosságot teljes egészében kizárják az ügyből. A döntés elsősorban Ausztráliára, és az ausztrál médiára vonatkozott, viszont a korlátozás kiterjedt a nemzetközi médiahálózatok ausztrál kirendeltségeire is, ami sikerrel akadályozta meg, hogy a nemzetközi média felkapja az ügyet. Viszont a teljes hírzárlat nem volt lehetséges, a közösségi médiában rendre újra feltűnt az ügy.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: