Kereső toggle

Pán Péter, a ragadozó

Durva dokumentumfilm Michael Jacksonról

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Leaving Neverland című dokumentumfilmben nem csak az a döbbenetes, hogy Michael Jackson hogyan tudta éveken át folytatni a gyerekeken elkövetett szexuális perverzióit. legalább ennyire megrázó, hogy a bántalmazás hogyan robbantja darabokra az áldozatok életét.

 

„Soha senkinek nem meséltem a szexuális viszonyunkról. Különlegesnek éreztem magam. Csak egy kisfiú voltam a világ másik végéről, és Michael engem választott. Fülig szerelmes voltam Michaelbe és azt mondta, hogy ő is szeret” – mondja a dokumentumfilmben Wade Robson, akit vallomása szerint 7 éves korától 14 éves koráig szexuálisan kihasznált a poptörténet korszakos zsenijeként tisztelt Michael Jackson. „Már akkor ő volt a legnagyobb sztár, és engem választott” – nyilatkozott sorstársához hasonlóan a film másik főszereplője, James Safechuck is, akit 10 évesen rontott meg a „pop királya”, hogy aztán éveken keresztül használja szexuális vágyai kielégítésére.

Mindezt azért érdemes hangsúlyozni, mert külső szemlélőként elsőre talán nehéz megérteni, hogy az áldozatok miért nem tiltakoztak Jackson természetellenes közeledésekor, vagy miért védték őt később éveken keresztül a szexuális bántalmazásokról szóló vádak kereszttüzében – a bíróságon is tanúskodva mellette –, és miért csak most álltak elő történetükkel. Michael Jackson családja és rajongói azt mondják, ennek hátterében a pénzéhség áll – mint ahogy a korábbi vádak esetében is ezzel támadták a bírósághoz forduló áldozatokat és családjaikat. A Leaving Neverland (Neverland elhagyása) filmkockáin azonban a két egykori áldozat olyan konkrétan és részletesen beszél arról, hogy mit követett el rajtuk Jackson, továbbá családtagjaik (az anyákon, testvéreken, nagymamán keresztül a feleségekig) olyan koherensen mondják el, hogy mit éltek át az elmúlt években, hogy nagyon elfogultnak kell lenni ahhoz, hogy mindezt kitalációnak bélyegezze valaki. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy azt soha nem tagadta maga a popsztár sem, hogy éveken keresztül kisfiúkkal aludt egy ágyban. Ez már önmagában több mint különös, még akkor is, ha jogi úton nem sikerült bebizonyítani, hogy ennél több történt (nem mellesleg azért, mert Jackson megvásárolta az érintettek hallgatását).

Mint azt korábban, az amerikai bemutató kapcsán már részletesen megírtuk (A megrontó – Dokumentumfilm Michael Jackson sötét tikairól, Hetek, 2019. február 1.), a Leaving Neverland bemutatja, hogy Wade Robson és James Safechuck a nyolcvanas évek végén hogyan került kapcsolatba a karrierje csúcsán lévő popikonnal, majd hogyan váltak szexuális „partnerévé”, és ez milyen súlyos lelki traumákat okozott a számukra, évekkel később jelentkező durva tünetekkel. 

A köztiszteletben álló sztár brutális perverziói mellett talán ez utóbbi szál a legmegdöbbentőbb. Ugyanis mindkét fiú úgy volt éveken keresztül Jackson élvezeteinek a tárgya, hogy ezt ők maguk nem bántalmazásként élték meg – családjuk pedig, ha gyanakodott is, semmit nem észlelt abból, hogy mi történik valójában, azon túl, hogy a gyerekeik együtt játszanak, tévéznek és popcornt esznek a világsztárral. Mi több, mind a kiváló táncos, édesanyjával és nővérével Ausztráliából Jackson hívására Amerikába költöző Wade, mind a reklámfilmekben feltűnő, operatőri álmokat dédelgető James egyfajta szerelemként élték meg ezt a kapcsolatot. Jackson éveken keresztül ajándékokkal halmozta el őket, fizette az ő és családtagjaik utazásait, végig azt hangoztatva, hogy milyen rendkívüli módon szereti a gyerekeket.

A szülők egy magányos, kissé fura, de végtelenül jószívű sztárt láttak benne, akit gyakorlatilag családtagként kezeltek. Egy ízben James édesanyja elmondta neki, hogy azért imádkozott, hogy ha jó a fia számára a reklámfilmekben való szereplés, akkor nyíljanak meg előtte a kapuk; mire a popsztár rákontrázott: ő meg azért imádkozott, hogy legyen egy barátja, és erre megismerte Jimmyt – akinek persze mindvégig segíteni fog a karrierjében. Bár később, ahogy tinédzserré váltak a fiúk, Jackson egyre kevésbé érdeklődött irántuk, helyüket más gyerekek foglalták el – amire ők féltékenységgel reagáltak, és még évekig egyfajta nosztalgiával tekintettek vissza az együtt töltött évekre, miközben persze „közös titkukról” senkinek sem beszéltek.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: