Kereső toggle

Magyar remény Venezuelában

Zsolt hazatelepülhetne, mégis marad

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Venezuelában egy euróért 7000 liter(!) benzint lehet venni, a lakosság jelentős része mégis alig jut élelmiszerhez, akadoznak a közművek és kritikus a közbiztonság. Az egyre mélyebb politikai-gazdasági válság alulnézetből, egy magyar családapa szemével – aki nem él a magyar kormány hazatelepítési programjával.

„Igencsak rossz a helyzet az egész országban. Az alapvető élelmiszerek szinte teljesen eltűntek a boltokból, vagy ha lehet is kapni, nagyon drágán. Az infláció miatt három havonta emelik a minimálbért. Legutóbb 300 százalékos emelés volt, de az árak meg 500 százalékkal emelkedtek. Így most a minimálbér 18.000 bolivár, miközben például egy liter étolaj 7.000-11.000, 1,5 liter tej pedig 5.500 bolivár. A gyógyszerek is szinte teljesen eltűntek az amerikai embargó miatt. Egy sima fejfájás vagy megfázás elleni gyógyszer 20.000 bolivárba kerül, az antibiotikumokért pedig akár 100.000 bolivárt kell fizetni, ha egyáltalán lehet kapni olyat, amire szüksége van az embernek” – sorolja Zsolt, aki tizennégy éve nősült Venezuelába, és a főváros, Caracas közelében él egy kistelepülésen feleségével és két gyermekükkel. Online folytatott beszélgetésünk közben jellemző módon a felesége hívja telefonon azzal, hogy sehol nem kapott kenyeret. „Venezuela nem gabonatermelő ország. Korábban Kanadából importáltak búzát, mostanában viszont az oroszoktól vagy a törököktől jön, ha jön” – jegyzi meg a magyar férfi, hozzátéve, hogy időnként a víz-, illetve a gázszolgáltatás is akadozik, vagy éppen az áram marad ki órákra.

A társadalmi különbségeket jól mutatja, hogy Zsolt egy húsfeldolgozó cégnél középvezetőként dolgozva csaknem a minimálbér tízszeresét keresi, a plusz juttatásokat is beleszámolva. Fizetése azonban a brutális – tavaly világrekorder, 1,4 millió százalékos, idénre 10 millió százalékosra várt – infláció miatt mindössze 50 dollárt ér – persze csak elméletileg, mert az országban legálisan nem lehet valutához jutni.

A magyar családfő szerint a közbiztonság is egyre rosszabb, este 7 órától reggel 6-7 óráig nem érdemes kimenni az utcára, mert „bármikor lelőhetik az embert akar egy karóráért, egy telefonért vagy éppen a motorjáért, amivel közlekedik”.  A fegyveres bandákkal sokszor a rendőrök sem veszik fel a küzdelmet, már csak azért sem, mert az előbbiek jobban fel vannak fegyverkezve, mint a hatóság. Bár Zsoltnak és a családjának eddig nem esett bántódása, de lövöldözéseket hetente többször is hallanak, néha még látnak is. Cégük is csak rendőri kísérettel fuvaroz bármit az országban, sőt, vannak olyan környékek is, ahol a hadsereg segítségét is igénybe veszik.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: