hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Honnan jön Juncker?
Sikeres miniszterelnökből sikertelen bizottsági elnök

2019. 04. 26.
Az Európai Bizottság távozó vezetője finoman szólva ellentmondásos ciklust zárt: a migrációt nem sikerült az Unión kívül, a briteket pedig az Unióban tartania. Pedig egyáltalán nem sikertelen nemzeti szintű politikai pálya után került pozícióba.

Az 1954-es születésű luxem­burgi politikust 1984-ben választották meg a Képviselőház tagjává a Keresztényszociális Néppárt tagjaként, és rögtön Jacques Santer kormányának munkaügyi minisztere lett (ezt a pozíciót egészen 1999-ig betöltötte).

Röviddel az 1989-es választás előtt Juncker súlyosan megsérült egy közúti balesetben, és két hetet kómában töltött. Későbbi, többször tapasztalt furcsa viselkedését sokan ezzel a balesettel hozzák összefüggésbe. Minden­esetre felépült, majd 1989-ben (a munkaügy mellett) a pénzügyminiszteri posztot is megkapta (elődje e poszton maga Santer miniszterelnök volt; tehát nem egyedülálló Juncker későbbi kormányzati „álláshalmozása”), amit nem kevesebb, mint húsz éven át töltött be. Amikor aztán Santer miniszterelnök 1995-ben az Európai Bizottság élére távozott, Juncker átvette tőle a kormányfői tisztséget is (ekkortól néhány éven át egyszerre volt miniszterelnök, pénzügyminiszter és munkaügyi miniszter), amit tizennyolc éven át viselt: 1999-ben, 2004-ben és 2009-ben is újraválasztották.

Miniszterelnökként a minél szorosabb európai integráció radikális képviselője volt. Kiemelkedő szerepe volt mind az Európai Uniót létrehozó maastrichti szerződés tető alá hozásában, mind az euróövezet kialakításában. Ám otthon évtizedek után végül egy botrányba bukott bele: 2013 júliusában felajánlotta lemondását, miután kiderült, hogy az általa felügyelt titkosszolgálat törvénytelen módon hajtott végre lehallgatásokat (2000 és 2013 között öt telefonbeszélgetést rögzítettek illegálisan, ebből egy lehallgatás Juncker ellen irányult; a botrányról lentebb részletesen olvashatnak).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!