Kereső toggle

FREE SOLO

Oscar és életveszély

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Alex Honnold 2017-ben a Yosemite Nemzeti Parkban kötélbiztosítás nélkül feljutott az egyik legnehezebben mászható szikla, az El Capitan csúcsára.  Az életveszélyes sportteljesítményről a National Geographic stábja készített Oscart érő dokumentumfilmet.

 

A napjainkban egyre népszerűbbé váló hegymászásnak, sziklamászásnak sok ágazata van. Az előbbiből kiemelhető talán a legismertebb, a magashegyi mászás. A sziklákon való feljutás legnépszerűbb változatai a klasszikus mászás, a boulderezés és a modern mászás.  A klasszikus mászás során a mászó kéz és láb használatával, kötélbiztosítással halad a csúcs felé – általában párosban. A boulderezést a talaj közelében, sziklatömbökön űzik, és kis fogások, „kunsztok” teszik izgalmassá a feljebb jutást. Az úgynevezett modern mászásnál, ahol kevés a fogás és a fal is áthajlik, eszközöket is használnak, melyeket a mászó érint, használ, melyekbe belefog.

A szabad mászás (free solo) a klasszikus mászással ellentétben nélkülözi a biztosító eszközöket – hogy a teljes szabadság érzetét biztosítsa a mászónak. A feljutást kizárólag a lábfejre feszülő cipő és a porzsák segíti, amelyben a jobb tapadáshoz szükséges magnéziapor található. A hegymászás nem a veszélytelen sportok közé tartozik. A „szárazföldi” sportokhoz képest lényegesen több a leselkedő veszély, de ez még nem feltétlen jelent öngyilkos vállalkozást. A szabályok minden körülmények közötti betartása garantálhatja a biztonságot. A free solo stílus azonban már egy más kategória. A kockázat hatalmas még akkor is, ha mászó a választott utat begyakorolja, megtanulja! Itt nem lehet kétszer hibázni. Még az is probléma lehet, ha egy repedésből előbújik egy napozni vágyó gyíkocska vagy egy darázs kíváncsiskodik ki.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: