Kereső toggle

Egyenlők és még egyenlőbbek

Szexuális botrányok a francia kommunistáknál

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A metoo-hullám elérte a francia politikai mozgalmakat is: nemrég az ifjú kommunisták körében pattant ki botrány, miután fiatal elvtársnők sora számolt be a párttársaktól elszenvedett szexuális erőszakról. Úgy tűnik, a kommunista pártnak a nők egyenjogúságáért folytatott harcát a saját soraiban kellene kezdenie.

 

A múlt héten kipattant szexbotrány nem sokat javít a Franciaországi Ifjú Kommunisták Mozgalmának (MJCF) renoméján, de anyaszervezetüket, a Francia Kommunista Pártot (PCF) sem hagyja érintetlenül. A francia sajtóban már tavaly is megjelentek tanúvallomások arról, hogy az elmúlt években a különböző pártrendezvényeket követő bulik után ifjú elvtársak megerőszakoltak még ifjabb elvtársnőket, többnyire egyéni akciók keretében, bár előfordult csoportos támadás is.

A szexuális inzultusokat mostanában kapta fel a francia média, méghozzá azt követően, hogy az áldozatok nevesítve kiposztolták az őket ért traumákat a közösségi oldalakon. Az érintettek ugyanis megelégelték azt, hogy hiába jelezték a párton belüli elöljáróiknak, illetve a párt által működtetett „Stop erőszak” centrumnak az őket ért erőszakot, az elvtársak a fülük botját sem mozdították.

Mellesleg a francia baloldal nem először kompromittálódik ilyen ügyekkel: 2017 novemberében a Szocialista Párt nyitotta a sort, szintén az ifjúsági tagozattal, ahol nyolc hölgy vádolta meg a Fiatal Szocialisták Mozgalmának korábbi elnökét, Thierry Marchal-Becket szexuális zaklatással. Ezután egy országos diákszervezetben, a Franciaországi Hallgatók Nemzeti Uniójában (UNEF) is felmerültek zaklatással és erőszakkal kapcsolatos esetek. Végül a kommunista párt sem maradt ki a sorból, miután a Le Monde, a La Nouvelle Observateur, majd a kommunista napilap, a L’Humanité is közölte két áldozat beszámolóját.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: