Kereső toggle

Egyenlők és még egyenlőbbek

Szexuális botrányok a francia kommunistáknál

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A metoo-hullám elérte a francia politikai mozgalmakat is: nemrég az ifjú kommunisták körében pattant ki botrány, miután fiatal elvtársnők sora számolt be a párttársaktól elszenvedett szexuális erőszakról. Úgy tűnik, a kommunista pártnak a nők egyenjogúságáért folytatott harcát a saját soraiban kellene kezdenie.

 

A múlt héten kipattant szexbotrány nem sokat javít a Franciaországi Ifjú Kommunisták Mozgalmának (MJCF) renoméján, de anyaszervezetüket, a Francia Kommunista Pártot (PCF) sem hagyja érintetlenül. A francia sajtóban már tavaly is megjelentek tanúvallomások arról, hogy az elmúlt években a különböző pártrendezvényeket követő bulik után ifjú elvtársak megerőszakoltak még ifjabb elvtársnőket, többnyire egyéni akciók keretében, bár előfordult csoportos támadás is.

A szexuális inzultusokat mostanában kapta fel a francia média, méghozzá azt követően, hogy az áldozatok nevesítve kiposztolták az őket ért traumákat a közösségi oldalakon. Az érintettek ugyanis megelégelték azt, hogy hiába jelezték a párton belüli elöljáróiknak, illetve a párt által működtetett „Stop erőszak” centrumnak az őket ért erőszakot, az elvtársak a fülük botját sem mozdították.

Mellesleg a francia baloldal nem először kompromittálódik ilyen ügyekkel: 2017 novemberében a Szocialista Párt nyitotta a sort, szintén az ifjúsági tagozattal, ahol nyolc hölgy vádolta meg a Fiatal Szocialisták Mozgalmának korábbi elnökét, Thierry Marchal-Becket szexuális zaklatással. Ezután egy országos diákszervezetben, a Franciaországi Hallgatók Nemzeti Uniójában (UNEF) is felmerültek zaklatással és erőszakkal kapcsolatos esetek. Végül a kommunista párt sem maradt ki a sorból, miután a Le Monde, a La Nouvelle Observateur, majd a kommunista napilap, a L’Humanité is közölte két áldozat beszámolóját.


„Két és fél éve annak, hogy Alexis Bouchou megerőszakolt. Elvtársam és barátom volt. Megbíztam benne” – mesélte el novemberben a Twitteren az egyik áldozat, Léa Tytéca, a JC (fiatal kommunisták) egyik korábbi regionális koordinátora. A poszt szerint a JC egyik alapító tagja, aki ráadásul a blois-i önkormányzat képviselőtestületének is tagja, egy ifjúsági bál után hazakísérte, majd részegen megerőszakolta a 21 éves lányt.

Az MJCF vezetősége ugyan kizárta Bouchout a pártból, de csak mostanában, a nyilvánosság nagyobb nyomására merült fel az önkormányzati képviselői posztjától való megfosztása is. Hasonló inzultusról számolt be a 25 éves Mathilde Beuscher is, akit 2017-ben szintén egy pártrendezvény után erőszakolt meg egy „elvtársa, egyben barátja is”, aki még mindig párttag, tekintve, hogy a lány hiába küldött erről e-mailt a párt egyik illetékesének, választ nem kapott. Mathilde, aki a történtek után pszichiátriai kezelésre is szorult, végül szintén a közösségi médiában számolt be a vele történtekről. Ugyanez volt a forgatókönyv egy másik aktivista esetében is, aki 2016-ban 19 évesen szenvedett el inzultust. A lány ezután a kommunista diákszervezet egyik vezetőjéhez fordult, aki azzal a hamis indokkal rázta le, hogy tegyen feljelentést, mivel bírósági ítélet nélkül a párt úgysem tehet semmit. Az elkövetőt, akinek párttagságát végül felfüggesztették, csak másfél év múltán vonta felelősségre a kommunista ifjúsági mozgalom (az MJCF) vezetősége.

A mostani botrányt kirobbantó esemény az volt, amikor idén januárban az MJCF 42. kongresszusán ifjú aktivisták felszólaltak, és azzal vádoltak meg két nevesített koordinátort, hogy éveken át fedezték az elkövetőket, s az áldozatokat hibáztatták azért, hogy elhagyták a szervezetet. Úgy tűnik tehát, hogy a kommunista párt hiába hozta létre a „Stop erőszak” nevű belső internetes fórumot – amely elvileg garantálja a 8 napon belüli választ, és teljes diszkréciót ígér az áldozatoknak –, ha végig az ügyek eltussolásában volt érdekelt. Márpedig az internet nyilvánossága elé került esetek – a #metoo-mozgalom hátszelének is köszönhetően – lavinát indítottak el: a feminista aktivista, Anaïs Leleux által működtetett csoportban több mint húszan jelentkeztek az MJCF-től hasonló történetekkel. A hírek szerint eddig három eset jutott el rendőrségi feljelentésig, de a vizsgálatok még tartanak.

Miután a francia média visszhangzani kezdett az ifjú kommunisták viselt dolgaitól, a Francia Kommunista Párt (PCF) két hete Twitter-üzenetben szólította fel az ifjúsági mozgalmat arra, hogy sürgősen cselekedjen. A párt többek között azt javasolta, hogy állítsanak fel egy hallgatói bizottságot a szexuális erőszak elleni küzdelem és megelőzés céljából a PCF feminista bizottságával és a hatóságokkal együttműködve. Fabien Roussel főtitkár azt is hangsúlyozta, hogy a káderképzés megújítására, a zérótolerancia érvényesítésére van szükség, és az ifjúsági szervezet működésének feltérképezésére belső vizsgálatot rendel el.

A kommunista pártot amiatt is érzékenyen érintheti a botrány, mivel 2017-ben az a hír járta, hogy támogatottsága nő, és újra befolyásos erővé válhat a franciaországi politikai palettán. Az erős baloldali hagyományokkal rendelkező francia társadalomban a PCF egészen a ’70-es évekig az egyik legerősebb párt volt, majd a szocialisták térnyerésével a ’70-es évektől kezdve fokozatosan háttérbe szorult, mígnem a végén a szocialista Hollande-kormánynak köszönhetően a teljes baloldal hanyatlásnak indult. Az elmúlt években enyhe reneszánsza volt a pártnak, de most, épp a nőnapra időzítve kínossá válhat neki a sok erőszakos ügy, különösen a tekintetben, hogy a kommunista ideológiát jellemzi az egyik legharcosabb feminizmus.

„Ezek a problémák számos szervezetben megvannak. Attól, hogy egy kommunista és feminista pártról van szó, az még nem jelenti azt, hogy itt nem létezik ilyen. De nekünk nagyobb a felelősségünk ezen a téren, magunk között semmilyen mértékben nem tolerálhatjuk az agressziót” – mondta korábban Marie-George Buffet, a PCF egyik volt regionális vezetője az AFP-nek. Bár a kommunista párt prominenseinek nyilatkozataival „tele a padlás”, az ismert előzmények fényében legalábbis visszásnak hat, hogy mind a Francia Kommunista Párt, mind a kommunista ifjúsági mozgalom webes felületein egy szó sincs a mostani botrányról, ellenben ki vannak tapétázva nőnapi üdvözletekkel és agitációkkal, melyek a női jogokért és az emancipációért való szakadatlan küzdelemre szólítják fel a társadalmat.

 

 

 

Olvasson tovább: