Kereső toggle

Azt akarom, hogy pánikoljanak!

Tini aktivisták az aktuálpolitika hullámain

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Március 15-én több millió fiatal lógott az iskolából, hogy a globális felmelegedésre fittyet hányó politikusok ellen tiltakozzanak. A mozgalmat egy tizenhat éves svéd lány, Greta Thunberg kezdte el szervezni még tavaly augusztusban, amikortól is péntekenként iskola helyett a svéd parlament előtt tiltakozott. Most Nobel-békedíjra jelölték.

Gtreta Thunberg idén januárban töltötte be tizenhatodik életévét, de a bolygó megmentése iránti elkötelezettsége már kilencévesen megmutatkozott. Fokozatosan leszoktatta családját a húsevésről, és már repülőgéppel sem repülnek, annak nagy ökológiai lábnyoma miatt. A januárban megrendezett davosi Világgazdasági Fórumon meghívott előadóként volt jelen, korábban tüntetett az Európai Parlament épülete előtt és szintén felszólalóként vett részt az ENSZ legutóbbi klímakonferenciáján. A davosi konferenciára Thunberg harminckét órás vonatút során jutott el, ahol a beszéde megtartása mellett tüntetett is, több kortársával egyetemben. (Egy képen a fiatalok egy Donald Trumpnak címzett üzenetet tartanak fel, amely így szól: „Kedves Trump, a klímaváltozás valódi, csak a bőrszíned hamis”). Arra reagálva, hogy mégis vannak olyanok, akik reményt szeretnének adni a fiatal generációnak, ezt mondta: ,,De nekem nem kell a maguk reménye. Nem akarom, hogy reménykedjenek. Azt akarom, hogy pánikoljanak! […] Azt akarom, hogy úgy cselekedjenek, mintha égne a házuk. Merthogy ég is.” A fiatal lány tavaly év végén több ösztöndíjat és díjat is kapott, volt olyan is, amit azért utasított vissza, mert annak átvételéhez Stockholmba kellett volna repülnie.

Tinédzser aktivisták éve

A Mashable.com internetes hír- és blogoldal szerint 2018 a fiatal aktivisták éve volt, ez pedig egyfajta paradigmaváltást hozhat a civil megmozdulások jellegében.

A manapság legnagyobb, már-már gyűlöletbe hajló vitákat kiváltó témák – migránsok befogadása, LMBTQ-jogok, klímaváltozás, a fegyvertartás szigorítása  – vezérarcai a tavalyi évben kivétel nélkül húsz év alatti diákok voltak.

A klímaváltozás az egyik legjobban felkarolt ügy a 18–29 éves korosztályban, nagyon sok véleményvezér is ebből a korcsoportból kerül ki. Bár az említett aktivistákhoz képest egy évtizeddel idősebb, politikai színtéren mindenképp zöldfülűnek és zsengének mondható kongresszusi képviselőnő, Alexandria Ocasio-Cortez programjának is alappillére a Green New Deal (egy olyan elképzelés, mely az Egyesült Államokat teljesen az újrahasznosítható energia fogyasztására állítaná át). A sokszor csak a monogramjáról kapott becenevével AOC-nek nevezett képviselő már kampánya során is agresszívan kiállt a klímaváltozás megállítása mellett, fiatalok tömegeinek a támogatását megszerezve. Szerinte politikai programja megvalósításával az Egyesült Államok egy teljesen zöld gazdasággá válhatna. A kivitelezhetőség azonban már más kérdés; egyes becslések szerint a Green New Deal 93 ezer milliárd dollárba kerülne – ez a jelenlegi teljes USA-államadósság majdnem négy és félszerese.

Greta Thunberghez hasonlóan egy másik ifjú hölgy, Alexandria Villaseñor is már lassan négy hónapja hagyja ki az iskolát minden pénteken, hogy a New York-i ENSZ-székház előtt ülve, transzparensek társaságában hívja fel a figyelmet a klímaváltozásra. Az Egyesült Államokban az elmúlt években megnövekedett az erdőtüzek száma, és a nyugati partvidéket sújtó szárazságok is egyre nagyobb gazdasági és humanitárius problémát okoznak.

David Hogg, a tavalyi parklandi iskolai mészárlás túlélője, az NRA (National Rifle Association – Nemzeti Fegyveres Egyesület) elleni harc tizennyolc éves arca lett. Nikolas Cruz tavaly februárban kezdett iskolai lövöldözésbe, megölve tizenhét embert. A mészárlás túlélői egy mozgalmi alapon szerveződő csoportot hoztak létre Never Again MSD néven („Soha többé MSD” – utalva ezzel

a középiskola nevének rövidítésére és az ott történtekre), melynek célja, hogy az Egyesült Államokban szigorúbb követelményeknek kelljen megfelelnie mindazoknak, akik civilként kívánnak fegyverhez jutni. A csoport sikereként könyvelhető el, hogy 2018-ban a floridai törvényhozás szigorított a fegyvertartás és a -beszerzés szabályain, valamint a fegyvertartás alsó korhatárát tizennyolcról huszonegyre emelték. A média ezt a sikert az NRA-ra mért súlyos csapásként értékelte, ilyen eredményt nem sok szervezet tudott mindeddig felmutatni. David Hogg személyét többször is összefüggésbe hozták összeesküvésekkel. A parklandi lövöldözés után Hoggot és több túlélőtársát azzal gyanúsították, hogy úgynevezett krízisszínészek, akiket egy előre megszervezett mészárlás eljátszására béreltek fel, hogy ezek után a felháborodást meglovagolva elősegítsék a fegyvertartás szigorítását. A PolitiFact ugyanakkor a parklandi túlélőkkel kapcsolatos összeesküvéseket 2018 legnagyobb hazugságainak nevezte. 

A fegyvertartás szigorításáért szerveződő megmozdulások azonban több esetben egybefolynak más, főleg baloldali ideológiákhoz kapcsolódó politikai mozgalmakkal. A tizennyolc éves Edna Chavez Los Angeles déli részén él, és szintén a fegyvertartás szigorításáért küzd. Narratívája szerint az iskolai lövöldözések már olyan gyakorivá váltak, hogy ,,előbb tanult meg golyók elől elugrani, mint olvasni”. Chavez emellett aktívan kampányol az Egyesült Államokba délről beáramló bevándorlók befogadásáért, Instagram-oldalán több, bevándorlókat és a meleg közösség tagjait támogató poszt található.

11 éves véleményvezér

Mindezek közül a legextrémebb és legdurvább példa mégis a tizenegy éves Desmond Napoles esete. Napoles drag queenként (olyan férfi, aki kirívó női ruhákba öltözködik) vált a teljes LMBTQ-közösség sztárjává, Desmond is Amazing (Desmond Csodálatos) előadónéven. 2015-ben figyelt fel rá a meleg közösség, miután közösségi oldalakon feltűnt egy videó, amin drag queen öltözetben vonul a New York-i melegfelvonuláson. Ezek után a család egy barátja létrehozott egy Facebook-oldalt az akkor nyolcéves kisfiú számára, ahol megoszthatta a világgal életét. A NowThis News által készített rövid riportban Desmond felnőtt aktivistákat megszégyenítő határozottsággal buzdít mindenkit arra, hogy legyenek, akik akarnak, mert ,,nincsenek határok”. A videó végén a női ruhába bújtatott fiú minden drag queen gyereknek üzeni: ,,Ne figyelj oda a gyűlölködőkre, mert ők sosem lesznek olyan erőszakosak, mint te és én.” Napoles a ,,munkásságáért” megkapta a drag queen ikon Marsha P. Johnson nevével fémjelzett ,,Ne háborodj fel, legyél Te felháborító” - díjat.

A média aktívan használ gyereksorsokat, és emel ki a tömegből egy-egy fiatalt annak érdekében, hogy támogatókat vagy éppen ellendrukkereket nyerjen egy aktuális vitának.

Ennek ékes példája a tizennyolc éves Ahed Tamimi története. A palesztin lány 2012-ben, 11 évesen vált ismertté, amikor ököllel próbált nekimenni a bátyját letartóztató izraeli katonának. Tavaly az izraeli bíróság egy másik ügy miatt börtönbüntetésre is ítélte. 2017 decemberében történt, hogy a palesztin Nabi Salih falunál kétszáz ember támadott izraeli katonákra, köveket dobálva. Miután Tamimiék házából is kövekkel dobálták a katonákat, az izraeli erők gumilövedéket lőttek be az ablakon, eltalálva Ahed öccsét, aki három napra kómába esett. Nővére feldühödve nekirontott a katonáknak, akiket ütlegelni és rugdosni kezdett, őt magát viszont a katonák nem bántották. A letartóztatott Ahed Tamimi az izraeli elnyomás palesztin arca lett a nemzetközi médiában. A palesztin fél hősként tekint a fiatal lányra, míg az izraeliek állítása szerint Tamimi egy előre megrendezett jelenet része volt – azonban voltak olyan palesztinok is, akik szerint Tamimi tettei az izraeli katonák nyugodtsága miatt inkább a palesztinokra vet rossz fényt.

Nick Sandmann esete mindennek az ellenkezője. A Lincoln-emlékmű melletti konfrontációként elhíresült találkozás során a Covington katolikus iskola diákjai vettek részt az Élet Menetén (az Egyesült Államokban a felvonulás az abortusz, és nem a holokauszt áldozataira emlékezik). A menet végén a középiskolás csapat a hazafelé induló buszra várt, amikor egy másik tüntetésen résztvevő indiánok kezdték zaklatni a tanulókat. Az internetre feltöltött videók alapján első látásra mindenki azt gondolta, hogy a Make America Great Again (Donald Trump választási mottója) sapkát viselő, gúnyosnak tűnő mosolyt elejtő fiú provokálta Nathan Phillips, omaha indián aktivistát, aki Sandmann arca előtt pár centivel kántált ősi nyelven.

A mainstream média egyből letámadta a fiút, pusztán közösségi oldalak információira hivatkozva, melynek eredményeként az iskola egy napig zárva tartott a beérkezett halálos fenyegetések miatt. Ahogy egyre több információ látott napvilágot, úgy derült ki, hogy valójában az indián aktivisták kezdték el provokálni a katolikus iskola tanulóit. Nick Sandmann utólag elmondta, hogy azért mosolygott rá az indiánra, és nem hátrált meg Phillips közeledése során, mert tudtára akarta hozni, ,,nem fogja hagyni, hogy megfélemlítsék, vagy egy nagyobb konfrontációba provokálják bele”. A The New York Times az incidenst ,,rassz, vallás és ideológiák puskaporos találkozásaként” összegezte.

 

Olvasson tovább: