Kereső toggle

Dugó bosszúja

A településalapító Leitner Dávid története

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Akinek van mersze hozzá, olvassa el ezt a szörnyű történetet, amely arról szól, ami ifjúkoromban velem történt. Akinek nincs bátorsága, lapozzon tovább, aztán menjen ki a konyhába, és vegyen magának fagylaltot a fridzsiderből.”

 

Ezekkel a sorokkal indul Leitner Ábrahám Dávid élettörténete, melyet lánya írt meg, Nyíregyházi Dugó története címmel. Sok ilyen eseményt ismerhetünk, hála Istennek sokan döntöttek úgy, hogy megírják az utókor számára azt, ami velük történt. Ez egyben szomorú is: a haláltáborok eseménysorait tanúságként kell kezelni egy olyan történelmi tény bizonyítására, amihez nem fér kétség.

De Leitner Ábrahám Dávid története valahogy mégsem csak szomorú és tragikus. Rettenetes, amiket át kellett élnie, egy kézen meg lehet számolni, hány rokona tért vissza a haláltáborokból, mégis áthatja visszaemlékezését a remény és az élni akarás.  „Vicces név a Dugó, mit lehet tenni, amolyan vicces ember vagyok, szeretem a humort, a mókát, és annak ellenére, hogy időközben dédnagyapa lettem, mind a mai napig megmaradtam ilyennek. De a történetem nem megmosolyogni való. Magyarországon születtem, 1930-ban” – kezdődik a visszaemlékezés.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: