Kereső toggle

A megrontó

Dokumentumfilm Michael Jackson sötét titkairól

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Brutális szexuális ragadozó – ez a kép rajzolódik ki minden idők egyik legnagyobb celebjéről, Michael Jacksonról a róla szóló legújabb dokumentumfilmben. A Leaving Neverland című alkotást a Sundance filmfesztiválon mutatták be először. 

A HBO dokuja meglehetősen nagy indulatokat keltett, amit az is jelez, hogy a filmbemutatót csak fél óra késéssel tudták elkezdeni Jackson rajongóinak tüntetése miatt, illetve azért, mert az épületet bombakereső kutyákkal is át kellett vizsgálni. A demonstrálók nem véletlenül bizonyultak ennyire haragosnak: a kétrészes, négy órás dokumentumfilm két főszereplője ugyanis eléggé plasztikusan számol be a popikon velük szemben elkövetett szexuális visszaéléseiről. A kiritkák szerint Wade Robson és James Safechuck vallomása az évek távlatában korántsem koherens, ráadásul „elhomályosítja” Michael Jackson örökségét. Azok számára viszont, akik szerint a művészi tehetség csak részben választható el a művész erkölcsi minőségétől, nem haszontalan a „múltfeltásárás”. Annál is inkább, mert Jacksont a ’90-es évek elejétől érték súlyos pedofil vádak, ám a bírósági ügyek jelentős része peren kívüli megegyezéssel végződött.

Wade Robson kisgyerekként Michael Jackson videókból tanult meg táncolni, és mindössze 5 éves volt, amikor példaképe és későbbi mentora meghívta színpadi táncosnak a Bad nagylemez turnéjára. Mint a később ismert koreográfussá váló táncos a dokumentumfilmben – a The Daily Beast tudósítása szerint – elmondja, a Pop Királya jelentette az életében a legnagyobb kreatív erőt és inspirációt – ugyanakkor hét éves korától 14 éves koráig rendszeresen bántalmazta őt szexuálisan.

Az első közös munka után a fiatal táncos 7 éves volt, amikor Jackson családjával együtt meghívta Neverland-re. A híresség a szülők beleegyezésével együtt aludt a fiúval és 10 éves nővérével. Legközelebb már csak Wade aludt vele – ekkor történt, hogy sztár fogdosni kezdte, és arra ösztönözte, hogy ő is tegye ezt vele. „Minket Isten hozott össze. Így mutatjuk ki egymás iránt a szeretetünket” – idézi megrontójának szavait Robson. A következő napokban a dolog csak súlyosbodott: együtt fürödtek, illetve orális és anális szexre is sor került – hogy a legdurvább részleteket ne is említsük. 

  

James Safechuck története is hasonló: a filmben azt állítja, hogy éveken keresztül szexuálisan kihasználta az énekes. Tíz évesen szerepelt először Jacksonnal egy Pepsi-reklámban – a híresség már akkor meghívta őt a forgatáson használt lakókocsijába, amit az édesanyja megengedett, miután a fodrász megnyugtatta, hogy Jackson „olyan mint egy kilencéves gyerek”. Jackson később az egész családot vendégül látta egy vacsorára saját otthonában, ahol a fiúnak ajándékozta a híres Thriller-kabátját és adott neki egy köteg készpénzt is. Ezt követően a nyári szünetben James anyukája nem csak azt engedte meg, hogy fia turnézni menjen Jacksonnal, hanem azt is, hogy egy ágyban aludjanak – állítása szerint úgy tekintett az énekesre mint a másik fiára. (Nem csak a két főszereplő állította, hogy Jackson „kimosta az agyukat”, hanem családjaik is arról vallottak, hogy a popikon népszerűsége és gyermeki lelkülete megtévesztette őket.)

Jackson közeledése azonban korántsem volt ártatlan: gyakorlatilag megrontotta a fiút. A durva részleteket ugyan kihagyjuk, de így is brutálisnak hat, amit Safechuck felidéz. Elmondása szerint minden egy párizsi hotelszobában kezdődött. Az énekes megtanította az önkielégítésre, és orális szexre is rávette – később pedig análisan is érintkezett vele. Azt is gyakoroltatta vele, hogy minél gyorsabban tudjon felöltözni – ha esetleg valaki megzavarná őket. Amikor felépült a neverlandi birtok, Jackson ott is számtalanszor kihasználta a fiút, akivel később állítólag játékból „házasságot is kötött” – ezt egy gyémántgyűrűvel pecsételték meg, amit James meg is mutatott a dokumentumfilmben.

Mindkét főszereplő elismeri, hogy bár voltak kellemetlen élményeik Jacksonnal, mégis kialakult egy kötödés bennük megrontójuk irányába. Olyannyira, hogy amikor évekkel később Jackson fiatalabb fiúkat keresett helyettük – itt Macaulay Culkin és Brett Barnes nevét említik, akik azonban tagadják, hogy szexuálisan bántalmazta volna őket az énekes – féltékenyek lettek. A film a történtek hosszútávú hatását is elemzi: mindkét férfi megházasodott és gyermekeik születtek, ám mint mondják, a depresszió és a pánikrohamok sorozatosan rájuk törtek felnőtt korukban.

„Olyan hangosan akarom mondani az igazságot, amilyen sokáig kellett hazudnom” – fogalmazott a vetítést követően Robson. Az ő és Safechuck állításait Michael Jackson védelmezői egyébként azért titulálják ellentmondásosnak, mert egy korábbi ügyben – amikor Jordan Chandler vádolta Jacksont szexuális bántalmazással – mindketten az énekes védelmében tettek vallomást. Egy másik, 2003-as perben Safechuck már nem akart tanúskodni, Robson azonban megtette – ám 2013-ban visszavonta korábbi vallomását. „Igen, Michael Jackson egy rendkívül tehetséges művész volt, aki rendkívüli ajándékkal rendelkezett. De ő pedofil is volt, aki gyerekeket bántalmazott” – nyilatkozta akkor. A Leaving Neverland-ben nem csak a bántalmazásokat idézi fel aprólékos részletességgel, hanem a korábbi hallgatását is megmagyarázza a Jackson által okozott lelki sérülésekkel. (A híresség egyébként állítólag azt mondta neki, hogy ha kiderül, hogy mit csinálnak együtt, akkor „mindketten börtönbe kerülünk az életünk végéig”.) Safechuck is kitálalt már korábban, 2014-ben arról beszélt, hogy összesen több mint száz alkalommal szenvedett el bántalmazást Jakcson részéről.

Robsont ennek kapcsán megkérdezték, hogy mit mondana a rajongóknak, akik nem hiszik el az állításaikat. „Nem érzem, hogy bármit mondanom kellene, kivéve azt, hogy megértem, hogy mindezt nehéz elhinniük” – fogalmazott a férfi, aki hosszú ideig maga sem tudta elhinni, hogy amit a példaképe és barátja vele tett, az rossz volt.

Miközben Michael Jackson családja közleményben nyilvános lincselésnek nevezte a dokumentumfilmet, Dan Reed rendező büszke az alkotásra. „Ezek a srácok, anyukáik és testvéreik hihetetlenül világosan beszámoltak arról, hogy mi történik, amikor egy család találkozik valakivel, akit először egy csodálatos barátnak és mentornak látnak, egy örök gyereknek, majd folyamatosan haladnak a szexuális bántalmazás felé. Az embereknek tudniuk kell, hogy szexuális abúzus esetén a károkozás fiatalon történik ugyan, de csak sokkal később válik nyilvánvalóvá" – hangsúlyozta Reed.

 

Olvasson tovább: