Kereső toggle

40 millió eldobott élet

Vezető halálok az abortálás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az elmúlt esztendőben a Worldometers adatai szerint 101 millió ember halt meg a világon, ebből 42 millió életet a magzati fejlődés során oltottak ki az egyes országok szülészeti és abortuszklinikáin. Vagyis az abortusz tekinthető globálisan a vezető haláloknak.

 

Az adatokból világosan kitűnik, hogy jóval több magzati életet oltanak ki mesterségesen, mint amennyien bármilyen más halálok miatt távoznak a földi létből (keringési betegségekben közel 18 millió, rákban 8 millió, dohányzás miatt 5 millió, HIV/AIDS miatt 1,7 millió ember hunyt el tavaly). Ha az első világháború veszteségeihez viszonyítjuk az abortált magzatok számát, az eredmény szintén megdöbbentő: a Nagy Háború négy év alatt összesen 15 millió áldozatot követelt – éves viszonylatban tehát háromszor annyi emberéletet oltanak ki ma világszerte abortusz révén, mint amennyien elestek a 100 éve kirobbant világégésben.

Az Egyesült Államokban az abortuszok száma jelenleg csökkenő tendenciát mutat, de így is eléri az évi egymilliót. Életpárti aktivisták folyamatosan küzdenek a megfogant életek érdekében, január közepén például 46. alkalommal tartották éves felvonulásukat a fővárosban (March for Life rally). A legnagyobb amerikai abortuszklinika, a Planned Parenthood (PP) hálózatának aktivistái a másik oldalon azért küzdenek, hogy elfogadtassák az intézményt az egészségügy és családtervezés fontos eszközének, és ezzel biztosítsák maguknak az adófizetők pénzéből átirányított, folyamatos állami támogatást.

Az elmúlt héten különösen felkavarta a közvéleményt a PP egyik aktivistája, Amelia Bonow, aki a HiHo Kids című beszélgetős gyerekműsorában (Kids meet someone, who had an abortion) győzködi a gyermekeket az abortusz üdvös voltáról. A beszélgetést, amelyet a legutóbbi karácsonyi szünetben tették elérhetővé a YouTube-on, keresztények, ifjúsági szervezetek tiltakozása követte, de mivel a YouTube letiltotta a hozzászólások lehetőségét, ezért a felháborodás főleg a közösségi médiában jelenik meg.

Furcsa találkozás

A műsorban kellemes háttérzene teremti meg az atmoszférát, amelyben Amelia eldicsekszik, „milyen nagyszerű dolog”, hogy néhány éve abortuszon ment keresztül. 

Amikor a beavatkozás részleteit ecseteli – „az orvos kiszippantotta a terhességet” –, az egyik kislány arcán rémület tükröződik. Bonow hozzáteszi: „ez csak egy kis kellemetlen, testi dolog”, egy másik példában pedig egy bizarr fogorvosi kezeléshez hasonlítja a történetet. Az egyik tizenéves felvetésére, hogy jobb lenne megszülni és örökbe adni a gyermeket, így felel: „Ha kényszerítve vagyok, hogy életet hozzak létre, akkor elveszítem a jogomat a saját életem felett. Ezért én vagyok az egyetlen, aki dönthet.” Az okfejtés akár logikusnak is tűnhet, azonban Amelia figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy az élet nem a születéssel jön létre, vagyis az abortálás nem valamiféle megelőzés, hanem egy már létrejött élet kioltása. A műsorvezető érvei át vannak itatva feminizmussal, de vallásos lózungokat is bevet a gyerekek meggyőzésére: „Úgy gondolom, hogy mindez (az abortusz) isten tervének a része.” Az életpárti aktivistákról pedig Bonow kijelenti, hogy az egész életpártiság csak propaganda. Valójában felelőtlen emberekről van szó, akik anyagi körülményeik alapján meg sem engedhetnék, hogy gyermeket vállaljanak. „Én életpárti vagyok” hangoztatja az aktivista, aki eddig még egyetlen gyermeket sem szült.

Kiabáld ki az abortuszodat!

Amelia Bonow aktivitása nem most kezdődött, hanem 2015-ben. Életének fontos része volt a PP, mert már tizenéves korától igénybe vette az intézmény „egészségügyi szolgáltatásait”. Ezért fájdalmasan érintette, amikor a PP ellen vizsgálat indult. Mint arról már a Hetek beszámolt, 2015-ben nyomozás folyt a PP ellen azért, mert alapos gyanú merült fel, hogy törvényellenes módon, magzati szövetekkel és testrészekkel kereskedik. A Center for Medical Progress (CMP) emberei titkos videofelvételeket készítettek az üzletről: ezek tanúsága szerint szabott árakon előre meg lehetett rendelni a magzati szöveteket és szerveket – szívet, májat, tüdőt stb. A nyomozás és a vizsgálat miatt az Egyesült Államok Képviselőháza megszavazta, hogy egy évre felfüggesszék a PP állami támogatását.

Mint Amelia több interjúban is elmondta, „sírt egész nap” a döntés miatt – nem az áruba bocsátott, abortált magzatok feletti bánatában, hanem a politikai döntés, a pénzmegvonás miatti szomorúságában. (Egy beavatkozás egyébként 400 dollárba kerül, plusz a magzati szervek eladásából befolyt összeg – úgyhogy a PP így sem maradt pénz nélkül.) Amelia fájdalmában félbeszakította egyetemi tanulmányait, a tettek mezejére lépett. Két társával, Lindy Westtel és Kimberly Morrisonnal 2015 szeptemberében indították el a #ShoutYourAbortion (SYA) hastaggel jelölt kampányukat a közösségi médiában. Céljuk egyfajta „coming out”, melyben az emberek mindenféle bánat, szégyenérzet nélkül mesélnek az abortuszukról. (A SYA ötlete egyébként nem új, a száz éve kirobbant feminizmus egyik szószólója, Sue Perlgut is ezzel az elképzeléssel állt elő az 1970-es években.)

Az így elhangzott „bizonyságtevések” válogatását Amelia egy könyvben is kiadta. A kampány hatalmas médiafelületet kapott a nyomtatott és elektronikus sajtóban egyaránt. Naponta tízezrek csatlakoztak hozzá az Egyesült Államokban, de a SYA ismertté vált Ausztráliában, az Egyesült Királyságban és Írországban is. Olyan sok embert elért, hogy Amelia 2017-ben elnyerte az „internet Oscar-díjának” számító Webby-díjat.

A társalapítók is aktív feministák. Kimberly Morrison hónaljára tetovált trágár jelmondata, „f..k the patriarchy” (némi eufemizmussal: „le a férfiuralommal”) lett a kampány logója. A mondatot bögréken, pólóingekre nyomtatva, jelvényeken, matricákon, plakátokon vagy épp a testükre tetoválva igyekeznek népszerűsíteni. A Bournemouth University gender szakának docense, Heather Savigny az említett jelmondatot adta dolgozata címének, amelyben a feminizmus első száz évének eredményeit magasztalja fel.

Határátlépés

A SYA fogadtatása önmagában is ellentmondásos volt, és sokan tiltakoztak ellene a különböző fórumokon. A The Christian Post hasábjain, Janet Morana, a Lelkészek az életért (Priests for Life) ügyvezetője így írt: „a kampány nagyon félrevezető, mert itt meg nem született gyermekek haláláról van szó. Nincs benne semmi, amit ünnepelni kellene.” Azonban a SYA mostani propagandája, amely a gyermekeket vette célba, átlépett egy olyan határt, amely sokak számára tűrhetetlen. A Students for Life of America szóvivője, a 16 éves Autumn Lindsey bátran visszaszól videóüzenetében: „Légy őszinte, Amelia! Az abortusz véget vet egy emberi életnek.” A szóvivő felszólítja, hogy ne manipulálja a gyermekeket, akik ösztönösen tudják, hogy az abortusz egy szörnyű dolog. Ráadásul tudományosan igazolt tény: az élet nem a születéssel, hanem a fogantatással kezdődik – teszi hozzá.

A HiHo Kids letiltotta a hozzászólás lehetőségét, azonban más, magyar és külföldi internetes fórumokon sokan tiltakoznak. Néhány a Christian Headlines ismertetőjének hozzászólásai közül: „Bonow sátáni nézeteket terjeszt!” „Ez a nő nagy veszélyt jelent nemcsak a gyermekeinkre, hanem az egész emberiségre is.” , „…ártatlan vér tapad a kezeihez…” „Úgy beszél, mint a Sátán maga.” „Ez a nő ártatlan gyermekek megrontásában vétkes.”

A háború azonban tovább folytatódik. A demokraták és a PP nagy támogatója, Hillary Clinton is folytatják a harcot a születés előtti (9 hónapos) abortusz legalizálásáért New York államban. A szóban forgó brutális eljárás nem jelent mást, mint a baba közvetlenül szülés előtt történő elpusztítását. Míg az 1973-as Roe kontra Wade per eredményeként a szövetségi állami bíróságok hatáskörébe került a terhesség második és harmadik harmadára vonatkozó esetek törvényi szabályozása, a szülés előtti (partial birth abortion) minden korlátozást feloldana. Sőt, a Breitbart információi szerint az újabb, demokrata párti törvényjavaslat engedélyezné még a születés során történő „magzatelhajtást” is.

 

 

Olvasson tovább: