Kereső toggle

Halál a Boko Haram után

Helyszíni riport Nigériából

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hullámzó szavanna a déli napsütésben. Majomkenyérfák a bozótós közepén, a távolban fehér, elefántformájú hegyek. Vibrál előttük a levegő. A vörös földúton folyamatosan ugrál a terepjáró, ilyenkor a mellettem ülő katonák kalasnyikovja nekiverődik a fém ketrec acélrúdjaihoz. Nem nagyon beszélnek egymással. Amióta beértünk a bozótosba, a tájat fürkészik, rejtőzködő ellenség után kutatva, amely megtámadhatja a konvojt. Hadműveleti területen vagyunk, egy etnikai és vallási konfliktus közepén Nigériában.

Mielőtt letértünk volna a földútra, és a terepjárók bevették volna magukat az ősvadonba, megálltunk Kaduna városban. Az a nigériai állam, ahol most vagyunk, erről a városról kapta a nevét. Ez egyike azoknak az északkeleti államoknak Nigériában, melyek aktív elszenvedői voltak a Boko Haram nevű halálszekta aktivitásának, igaz, csak közvetve. Amikor a szélsőséges iszlamista szervezet kikiáltotta a kalifátusát Nigériában, és besorolódott a szíriai–iraki Iszlám Állam fekete lobogója alá, Kaduna állam – ellentétben a szomszédos Borno állammal – nem volt teljesen az ellenőrzésük alatt. Ez azonban nem akadályozta meg a szervezetet, hogy műveleti területként tekintsen az északon főként muszlimok, délen főként keresztények által lakott területre, és terrormerényletek tucatjait hajtsa végre kezdetben a keresztények, később pedig a muszlimok ellen is.

Bár péntekenként nem nyíltak meg az emberpiacok, mint az Iszlám Állam területein az bevett szokás, az élet nem volt könnyű a Boko Haram hódítása alatt.

Most sem könnyű. Bár a terrorszervezetet a kormányzati csapatok visszaverték a nem ellenőrzőtt határvidékre, és jelenleg az északi dzsungelekben folynak a harcok, az iszlamista terror nem lett kevesebb Kaduna államban. Sőt, egyre inkább tűnik úgy mindenki számára, hogy sosem volt ilyen rossz a helyzet.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: