Kereső toggle

Irány a Déli-sarkpont!

Grönland átevezése csak a főpróba volt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Rakonczay Gábor többszörös világrekorder, óceán-átszelő magyar evezős, kenus ismét egy óriási célt tűzött ki maga elé: első magyarként, az Antarktisz partjáról indulva, gyalog szeretné elérni a Déli-sarkpontot. Az útnak három külföldi extrém sportolóval vág neki, a kezdeti tervek szerint 50 nap alatt 980 kilómétert tesz meg majd a csapat a Föld leghidegebb kontinensén.

Az Antarktiszon tomboló vihar ráadásul már a kezdetekkor megtréfálta a Rakonczayékat, így egy nappal el kellett csúsztatniuk az indulást. November 19-én, hétfőn azonban sikeresen belevágtak az emberfeletti teljesítményt követelő, óriási felfedezőútba.

„Itt a helyszínen már karnyújtásnyira van a kaland, amellyel nagy álmom válik majd valóra, de az elmúlt két nap még így sem volt könnyű. Bármennyire alapos is volt a felkészülés, azért nem volt könnyű elhagyni a civilizációt. (...) Felértékelődnek az eddig semminek tűnő apróságok, mintha minden színesebb volna, mint előtte.”

Az expedíció jelenleg nagyjából a felénél tart. Egy ilyen szélsőséges kihívás során Rakonczay Gáborék szervezete naponta megközelítőleg 7000 kalóriát is elégethet. Az expedíció teljesítése viszont nemcsak kőkemény fizikai munka, hanem elképesztő mentális kihívás is egyben. A mínusz húsz fok és a viharos időjárási körülmények mellett a felfedezőknek minden pillanatban meg kell küzdeni az ingerszegény, civilizációtól elzárt környezettel, valamint magas UV sugárzással, a vakító fehérséggel és a monotonitással. 

Az expedícióhoz szükséges felszereléseket, élelmiszereket egy-egy speciális műanyag szánkóban húzzák amely induláskor több mint 80 kilógrammos volt, majd napról napra körülbelül egy kilógrammal könnyebbül. Az út során bármilyen nem várt probléma felmerülhet, amelyekre azonnal reagálni kell, amely lelkileg nagy teher és folyamatos koncentrációt igényel.

Rakonczay Gábor alapfilozófiájának tartja, hogy minden nap meghaladja azt, aki tegnap volt és megvalósítsa a legmerészebb álmait. Vallja, hogy sokkal többre vagyunk képesek, mint amit elsőre gondolunk. A sikerhez 100%-ig kell akarni valamit, mert ha 99%-os az elhatározás, akkor biztos, hogy az az 1% fog elbuktatni.

Mi is hisszük, hogy bármit elérhetünk kellő lelkesedéssel és akarattal. Hálásak vagyunk, hogy Rakonczay Gábor antarktiszi expedíciójának megvalósításában a WHC támogató partnerként a részese lehet, hiszen mi is emberi erővel dolgozunk. Sikeres expedíciót és még több megvalósításra váró álmot kívánunk Rakonczay Gábornak és csapatának!

Olvasson tovább: