Kereső toggle

SBrick

Egy magyar találmány, ami új szintre emeli a LEGÓT

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A népszerű dán építőjátéknak van egy Technic sorozata, ez az eredetihez hasonló elemekből áll, de járnak hozzá legótengelyek, -fogaskerekek, -motorok, -aksik, minden, ami egy bonyolultabb építmény összeépítéséhez és mozgatásához kell. Egy magyar fejlesztőcsapat, a Vengit Kft. pár éve nagyot gondolt, és összeraktak egy bluetooth-os okoskockát, amivel akár egy mobiltelefonról is lehet irányítani szinte bármilyen legóépítményt.

A projekt 2014 augusztusában került fel a Kickstarterre, egy közösségi adománygyűjtő oldalra. A nemzetközi sajtó és a legós közösség azonnal felkapta az ötletet, és gyorsan összedobták a csapatnak az induláshoz szükséges pénzt. A támogatásnak köszönhetően a korábban kifejlesztett prototípusból így kereskedelmi forgalomban kapható termék lett, és 2014 karácsonyán már sok fenyőfa alatt ott figyelt az SBrick.

Az új találmány egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, hiszen a régi 40 éves legómodellekkel éppúgy kompatibilis volt, mint a legújabbakkal, a beépítése pedig szinte gyerekjáték, főként annak, aki már legalább egy legómodellt összeépített korábban. A kocka szinte bármilyen „okoseszközről” irányítható, legyen az mobiltelefon, tablet (iOS és Android), számítógép (Windows, macOS, Linux), vagy akár egy PS4 vagy Xbox kontroller.

A nagy sikert látva a fejlesztőcsapat továbbgondolta az ötletet, és 2016-ban létrehozták az SBrick Plus-t. Az új kocka külsőleg teljesen azonos a régivel, viszont a motorok mellett ez már a LEGO oktatási eszközeit, azaz szenzorait is támogatja (LEGO WeDo, Boost, NXT/EV3 család). A kocka programozására sokféle lehetősége van a felhasználónak (vagy inkább: játékosnak). Ilyen például a kisiskolások által kedvelt, blokkalapú Scratch, az új Apple Swift Playground, valamint a profi kódolók által használt Javascript és Phython.

A csapat elmondása alapján az új kockával a gyerekeknek remek lehetőségük nyílik megtanulni a programozás és a robotika alapjait, egyszerűen, játékos módon, akár otthon, akár oktatási intézmények keretein belül.

Olvasson tovább: