Kereső toggle

Vitaminbombák

Télen fokozottan ügyeljünk a megfelelő tápanyagbevitelre

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bár egyesek szerint nincs szükség a vitaminokból, ásványi anyagokból különféle megadózisokra – különösen akkor, ha csak egyféle összetevőből próbál valaki intenzíven feltankolni –, ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kell szedni semmit.

A tápanyagokhoz a szervezetnek elsősorban az elfogyasztott élelmiszerekből kellene hozzájutnia, azonban ma már ez sokszor nem valósul meg hiánytalanul. Az emberek vagy egyoldalúan táplálkoznak, vagy a modern növénytermesztési módszerek miatt maga a táplálék nem tartalmazza a szükséges tápanyagot és vitamint. Az emiatt kialakuló hiányállapot ugyanakkor fokozza a betegségek kialakulásának kockázatát.

Tehát sokszor még a helyes étrend mellett is szükségessé válhat a vitaminok és ásványi anyagok különböző készítményekkel történő pótlása. A szakemberek szerint ilyenkor azonban lényeges, hogy ne olyan terméket vegyünk, ami csak egyféle összetevőt tartalmaz, hiszen gyakran az optimális felszívódás érdekében is szükség lehet az elemek keverésére. Sokszor ugyanis eleve többféle vitaminból vagy ásványi anyagból alakul ki egyszerre hiány, nemcsak egyféle összetevőből.

A sejtek optimális működéséhez és regenerálódásához több tucat vitaminra, nyomelemre, esszenciális zsírsavra vagy ásványi anyagra van szükség. Itt is fontosak lehetnek az arányok. Ha például valaki túl sok margarint vagy étolajat fogyaszt és mellette pedig kevés halat, ez az ómega-6 és az ómega-3 zsírsavak megfelelő arányának felborulásához vezethet, ami akár gyulladásos folyamatokat is elindíthat a szervezetben.

Csalóka lehet például a fehér liszttel készült termékek túlzott fogyasztása is: fizikailag ugyan elmúlik az éhségérzet, azonban sokszor létfontosságú tápanyagok nem kerülnek be így a szervezetbe. Ezért célszerűbb például a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket választani, mert ezek nagyobb eséllyel tartalmaznak például magnéziumot, B-vitaminokat és nyomelemeket.

Testünk gondozása tehát körültekintést és átgondolt táplálékbevitelt igényel, ugyanakkor az egészség megőrzésében és a kialakuló panaszok enyhítésében segítséget nyújthatnak a korszerű vitaminkészítmények és táplálékkiegészítők. Lehetőleg azokat a termékeket válasszuk, amelyek korszerű technológiával készültek, és biohasznosulásuk bizonyítottan magas. Ebben az esetében érdemes akár az interneten is tájékozódni a gyártóról, illetve a vonatkozó nemzetközi vizsgálatok eredményeiről és az erre épülő ajánlásokról. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: