Kereső toggle

Modern bébipapik

Mit egyen a gyerek?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A szakértők szerint az első hat hónapban anyatejes táplálás javasolt, hiszen ez tartalmaz minden fontos tápanyagot, amire a babának szüksége van. Féléves kor után azonban már lehet kísérletezgetni más ízekkel is.

Persze a szoptatás még továbbra is ajánlott, de érdemes próbálkozni a finomabbnál finomabb ízekben kapható bébiételekkel. Ne feledjük: egy idő után a babáknak is ugyanolyan változatos táplálkozásra és sok tápanyagfélére van szükségük, mint a felnőtteknek. Ezért érdemes gyümölcsöket és zöldségeket is becsempészni valamilyen formában az étrendjükbe.

Természetesen az anyatej az, amely tartalmaz minden fontos tápanyagot, amelyre a babának szüksége van. Ezenkívül pedig könnyen emészthető, erősíti az immunrendszer működését, sőt csökkenti későbbi krónikus betegségek kialakulását is.

A szakemberek szerint ugyanakkor azoknak a kismamáknak sem kell aggódniuk, akik nem tudnak szoptatni, vagy kénytelenek kiegészíteni az anyatejet valamilyen bébitápszerrel. Ma már ők is korszerűen és változatosan tudják táplálni csemetéiket. Bár a tápszerek nyilván nem veszik fel a versenyt a természet adta anyatej immunerősítő, fertőzéssemlegesítő hatásával, a megfelelő tápanyagokat biztosítják a növekvő baba számára. Helyes arányban tartalmazzák a gyermek életkora alapján szükséges fehérjéket, szénhidrátokat, és a kalóriatartalmuk közel fele zsírokból származik, ami elengedhetetlen az agysejtek fejlődése szempontjából. Ezenkívül a tápszerekbe gyakran tesznek vitaminokat és ásványi anyagokat, például kalciumot, vasat, C-, D- és K-vitamint.

A bébitápszerek kaphatók por vagy folyékony, fogyasztásra kész formában is. A választás természetesen végső soron azon fog múlni, hogy a baba melyiket kedveli majd meg. Másik fontos szempont lehet egy esetleges ételallergia vagy ételintolerancia. Napjainkban ez a kérdés egyre több családot érint, és főleg akkor kell ezzel számolni, ha a család kórtörténetében előfordult már többféle allergia. Az egyik leggyakoribb allergén egyébként pont a tehéntejben található, de a szója alapú tápszerek is okozhatnak ilyen jellegű problémákat.

Ám szerencsére ma már erre is van megoldás: a modern, hipoallergén tápszerek ezeket a fehérjéket részlegesen hidrolizált formában tartalmazzák, és gyakorlatilag az esetek 90 százalékában megoldást jelentenek. Hátulütőjük ugyanakkor, hogy meglehetősen drágák, valamint az ízük és illatuk eltér a hagyományos tápszerekétől: előfordulhat, hogy a babának nem fognak ízleni.

Érdemes tehát kísérletezgetni, a bébitápszerek széles választékából nagy valószínűséggel mindenki megtalálja majd azt, amely a babája számára a legmegfelelőbb. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: