Kereső toggle

Kísért a szlovák maffiamúlt

Miért kellett meghalnia Ján Kuciaknak?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy privatizációban meggazdagodott, korábban médiaérdekeltséggel rendelkező, politikai és titkosszolgálati kapcsolatokat ápoló „üzletember” állhat Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya kivégzése mögött. Ez nem egy bűnügyi regény fülszövege, hanem a közép-európai valóság lassan három évtizeddel a rendszerváltás után.

 

A mindössze 28 éves Ján Kuciak fiatal kora ellenére az egyik legjelentősebb szlovák hírportál, az aktuality.sk oknyomozó újságírója volt. Menyasszonyával, Martina Kušnírovával májusi esküvőjükre készültek, ám erre már nem kerülhetett sor. Idén február 21-én nagymácsédi otthonukban gyakorlatilag kivégezték őket. Az elkövető a nyitott ajtón jutott be a családi házba, a lányt a konyhában lőtte fejbe, ő azonnal meghalt. Az újságírót az egyik szobában lőtte szíven, ő percekig agonizált, mielőtt elvérzett. 

A gyilkosság egész Szlovákiát megrázta, olyannyira, hogy Robert Fico kormányfő is lemondani kényszerült. Nem véletlenül: a gyilkossági ügy szálai egészen a nagypolitikáig vezettek, a feltételezések szerint ugyanis a Szlovákiában terjeszkedő, kormányzati kapcsolatokkal is rendelkező olasz maffiának állt útjában Kuciak, aki éppen egy oknyomozó cikken dolgozott a témában. Bár ez tűnt a legvalószínűbb verziónak, már akkor is többen felhívták a figyelmet arra, hogy az újságíró szlovák oligarchák sötét ügyeivel is behatóan foglalkozott. (Olasz maffiaexport – Kormányválság az újságíró-gyilkosság után Szlovákiában HETEK, XXII. évf. 10. szám, 2018. 03.09.)

A politikai érintettség miatt sokan attól is tartottak, hogy „elkenik” az ügyet, ám ez végül nem igazolódott be. Az Europol segítségét is igénybe vevő szlovák nyomozók fél év múltán, úgy tűnik, sikerrel járnak. Bár nem az olasz szál vezetett eredményre, a nagypolitika így sem érintetlen. A rendőrség egyelőre négy személyt gyanúsít az ügyben: Alena Zs. lehetett a megbízó, A. Zoltán a közvetítő, Sz. Tamás, a végrehajtó (képünkön középen), akit unokatestvére, M. Miroslav segített. (Mindannyian a maffiaügyektől terhelt Dél-Szlovákiában éltek, a nőt Révkomáromban, a három férfit pedig Gútán vették őrizetbe.) A gyanúsítottak közül egyelőre csak A. működik együtt a hatóságokkal, ő azt állítja, hogy a gyilkosság megrendelője Marián K., komoly politikai kapcsolatokkal rendelkező nagyvállalkozó volt. Mi több, vallomása szerint K. és Zs. (aki a vállalkozó jó ismerőse és olasz tolmácsa, más források szerint a szeretője volt) két másik személy, Daniel Lipšic volt belügyminiszter, valamint egy különleges ügyész meggyilkolását is tervezgették.

K. neve korábban is felmerült mint a Kuciak-gyilkosság megrendelője: Kuciak az ő viselt dolgairól is írt, amiért a vállalkozó megfenyegette (eközben Zs-nek nem volt indítéka, nem is ismerte Kuciakot). A más ügy miatt jelenleg előzetes letartóztatásban lévő K-t ugyan még nem gyanúsították meg a gyilkossággal összefüggésben, de házkutatást már tartottak nála.

50 ezer euró szalvétában

A nyomozók – többek között mobiltelefonokból és biztonsági kamerákból nyert információk alapján – alaposan feltárták, hogy miként készítették elő és hajtották végre Kuciak és menyasszonya kivégzését. A Specializált Büntetőbíróság által nyilvánosságra hozott nyomozati iratokban ugyan a nevek ki vannak takarva, a történtek azonban jól rekonstruálhatók. E szerint Alena Zs. bízta meg A. Zoltánt Kuciak megölésével valamikor 2017 év végén vagy 2018 év elején.

A nő képeket is mutatott a laptopján az újságíróról és a lakóhelyéről. A. ezeket mobiltelefonon elküldte Sz. Tamásnak és M. Miroslavnak, akik azt mondták, „elintézik”. A bérgyilkosság ára 70 ezer euró volt, amiből levonták A. 20 ezres tartozását Zs. felé. A pénzt 500 eurós címletekben szalvétába csomagolva kapták meg az elkövetők.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: