Kereső toggle

Folyékony főzőarany

A sokat emlegetett étolaj

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással kinyert növényi zsiradékot nevezzük napraforgóolajnak, mely hazánk egyik leghagyományosabb olajfajtája. 35-60 százalék zsírsavat tartalmaz, melynek 65-70 százaléka többszörösen telítetlen. Emellett magas az E- és A-vitamin-tartalma.

A magas zsírtartalmú, számos tápanyaggal rendelkező napraforgóolaj rendkívül közkedvelt a háztartásokban. A közel hetven százalékban telítetlen zsírsavakat tartalmazó főzőolaj fogyasztása kedvező hatással lehet az egészségre, ugyanis a telítetlen zsírok hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez. Azonban a magas kalóriatartalma megköveteli a mértékletességet.

Sokrétűen felhasználható a konyhában a sütés-főzés során. Natúr változata a semleges íze miatt a mártások, sütemények kiváló alkotóeleme lehet. Sokan a vasárnapi ebéd nélkülözhetetlen hozzávalójaként tartják számon a folyékony főzőaranyat, mely a melegítést is kiválóan tűri, így rántott húsok, sült krumpli, lángos, palacsinta elkészítéséhez kiválóan alkalmazható. Felhasználása során fontos ügyelni arra, hogy az olaj ne legyen túlhevítve annyira, hogy füstöljön a sütés során.

A megmaradt olaj az átszűrést követően még 3-4 alkalommal felhasználható.

A használt étolajat újrahasznosítható veszélyes hulladékként tartják számon, így nem ajánlott sem a szemetesbe helyezni, sem a lefolyóba önteni. A legjobb, amit tehetünk, hogy műanyag flakonba gyűjtjük a fáradt olajat, majd az arra kijelölt helyen leadjuk. Interneten tudunk informálódni, illetve az önkormányzatoknál is tájékozódhatunk, hogy a körzetünkben mikor számíthatunk veszélyes hulladékgyűjtő-akcióra. Az étolaj-újrahasznosítás előnyeit a biodízel-iparág mellett az aszfalt- és gipszgyártás, festékgyártás, illetve az asztalosüzemek élvezik.

Legtöbben az ételekben, a konyhában tudják csak elképzelni az étolajat, azonban a hideg eljárással készült olaj előnyös tulajdonságait az arcon, és testünk – problémás – bőrfelületein is hasznosíthatjuk, akárcsak egy testápoló krémet. Az olajban található E-vitamin kiválóan felszívódik, így a szövetek között is ki tudja fejteni a jótékony hatását. Szakértők javasolják, hogy a jól bevált arckrémünket néhány csepp olajjal turbózzuk fel és úgy hidratáljuk az arcot. Emellett kiválóan alkalmazható ránctalanítóként is, ugyanis a benne található E-vitamin támogatja a sérült gyökök helyreállítását is. Néhány csepp olajat vízzel vegyítve alkalmazzunk hetente többször az arcunkon és a várt eredmény rövidesen jelentkezni fog.

Sokan gyulladásgátló és antibakteriális hatása miatt kedvelik, mások pedig bőrvédő hatása miatt alkalmazzák előszeretettel. Rendszeres használattal kedvező hatásai néhány héten belül a saját bőrünkön is megtapasztalhatóak. Legjobb fürdés után vagy nedves bőrön alkalmazni a konyhában fellelhető csodaszert. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: