hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Negyedmillió magyar nőt erőszakoltak meg a szovjetek
Elmondják az elmondhatatlant

2018. 12. 04.
A szovjet katonák által a második világháborúban elkövetett nemi erőszak nálunk tömeges méretű volt. Emiatt vezették be 1945 februárjában Magyarországon – Európában először – a minden nő számára ingyenesen és feltétel nélkül hozzáférhető abortuszt.

Míg az abortusz liberalizálása Nyugaton a ’60-as, ’70-es években, a nőmozgalmak „vívmányaként” valósult meg és jár máig tragikus következményekkel, addig ez nálunk a rendkívüli mértékű háborús erőszak miatt már 1945-ben bekövetkezett. A szovjet katonák által elkövetett tömeges nemi erőszakról utána, a több évtizedes szovjet megszállás alatt nem volt tanácsos beszélni, miként arról sem, hogy ennek hatására válhatott az abortusz a terhességszabályozás egyik elsődleges eszközévé hazánkban.

Arról, hogy a háborús nemi erőszak pontosan mekkora méreteket ölthetett Magyarországon, nagyon kevés információval rendelkezünk, az elhallgatás mind intézményi, mind személyes szinten egyaránt nagyon erős volt. A dokumentáció kevés: a magyarországi közigazgatás annak idején összeomlott, a szovjet levéltárak pedig máig nem hozzáférhetők. Nem beszélve arról, hogy a háborús traumák közül a nemi erőszak a legnehezebben elbeszélhető, ráadásul az aktuális emlékezetpolitikák által erősen befolyásolt téma – például a hős szovjet felszabadítók képébe egyáltalán nem fértek bele a fosztogató, erőszakoskodó katonák.

A rendszerváltást követően a kettős (német, majd orosz) megszállás teóriájába már jobban illeszkednek ezek a személyes tragédiák, csakhogy az áldozatiság kultusza nem segíti a továbblépést, márpedig az érintettek – a leszármazottaikat is beleértve – leg-inkább felejteni akartak és normális életet élni. A terület kutatása tehát komoly nehézségekbe ütközik – derül ki Pető Andrea történész Elmondani az elmondhatatlant – A nemi erőszak Magyarországon a II. világháború alatt című könyvéből.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!